Makaron z chorizo i sałatka katalońska
Przepis pochodzi z książki "15 minut" Jamiego Oliviera. Kilka rzeczy zmieniłam jednak są to zmiany kosmetyczne. Sos do makaronu jest podobny do carbonary, jednak ta wersja jest zdecydowanie mniej kaloryczna.
Orzeszki piniowe które są w przepisie są u nas dość drogie. Bardzo rzadko je kupuje, ale jak już to mi się zdarzy to używam własnie do tej sałatki w wersji, która jest poniżej lub do sałatki z kurczakiem i chorizo w stylu katalońskim.
I przede wszystkim można tutaj użyć resztek kiełbasy, jeżeli została nam po Zupie rybnej z chorizo :)
Składniki ( 4 porcje):
350-400 g makaronu penne
70 g kiełbasy chorizo
1 świeża papryczka chili
2 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku
1 duże jajko
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
50 g startego sera manchego
Wrzucamy makaron na osolony wrzątek, gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na rozgrzana patelnię wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki chorizo. Jak zacznie się pocić z tłuszczu dodajemy drobno posiekany czosnek oraz gałązki rozmarynu, chwilę smażymy ale uważamy żeby czosnek się nie spalił
Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy jajko oraz ser. Wszystko razem mieszamy.
Odcedzamy makaron, pamiętając, żeby odlać kubeczek wody z gotowania.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie z kiełbasą. Mieszamy. Wyłączamy ogień, do jogurtowo-jajecznego sosu wlewamy trochę wody z gotowania makaronu, wlewamy całość na patelnię. Mieszamy, aż aksamitny sos pokryje w całości makaron.
Sałatka katalońska wg Jamiego
25 orzeszków piniowych
opakowanie paczkowanej sałaty (lub
100 g szpinaku, 1 biała cykoria, 1 czerwona cykoria)
1 pomarańcza ( Jamie używa mandarynek)
45 g sera manchego
2 łyżki octu cherry ( lub z czerwonego wina)
1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy
2 łyżki oliwy lub innego zdrowego oleju
trochę świeżo zmielonego pieprzu
Sałatę wykładamy na półmisek, posypujemy orzeszkami, pomarańczę kroimy na segmenty, a wyciekający wówczas sok wlewamy do miseczki ( nic nie może się zmarnować! ). Pokrojone części pomarańczy kładziemy na sałatce a na koniec, robimy wiórki z sera ( najlepiej obieraczką), i posypujemy całość.
Do soku z pomarańczy wsypujemy odrobinę soli, pieprz, ocet oraz płynny miód. Mieszamy aż wszystko się połączy a na koniec wlewamy oliwę. Możemy do zrobienia sosu użyć słoiczka- wszystko wlewamy do małego słoika, zakręcamy i wstrząsamy.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz