Muffiny dyniowe z jabłkiem i cynamonem


To są jedne z lepszych muffinów jakie robiłam. Są wilgotne ( dzięki dyni i jabłku), mocno cynamonowe, po prostu pyszne. Do przepisu tutaj używamy puree z dyni ( o którym pisałam tutaj).
Jak to muffiny, robi się je szybko i bardzo łatwo. Polecam !
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Składniki:

250 g maki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenie
3 łyżeczki cynamonu
szcypta soli
4 jajka
130 g drobnego cukru
200 ml oleju roślinnego
200 g puree z dyni
1 średnie jabłko

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suche składniki czyli przesiana mąka, proszek do pieczenia, sól oraz soda i cynamon wymieszać w jednej misce.
W drugim naczyniu mieszamy jajka, olej, cukier, starte jabłko oraz puree.
Następnie mieszamy składniki suche i mokre, ale bardzo krótko, tylko do połączenia składników.
Do formy na muffiny wkładamy papilotki lub papier do pieczenia i równo rozdzielamy ( mi wyszło 12 sztuk)
Pieczemy w temperaturze 175 stopni, ok 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty