Tajska zupa z kurczakiem i dynią

Kolejna potrawa z dynią. Chociaż dobór składników jest dowolny. Zupa ta, pomimo długiej listy składników robi się dość szybko. Potrawa jest lekko pikantna, sycąca, o lekko kokosowym aromacie. To jedna z ulubionych pozycji moich domowników. Polecam :)

Składniki ( 4 porcje):
500 g piersi z kurczaka
2 marchewki
2 małe czerwone lub pomarańczowe papryki
300 g batatów
400 g dyni piżmowej
1 cebula
100 g mrożonego groszku
puszka mleka kokosowego
czubata łyżeczka przyprawy curry
czubata łyżeczka kurkumy
czubata łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki pasty z kolendry lub posiekany pęczek kolendry
kawałek imbiru wielkości kciuka
3-4 ząbki czosnku
4 liście limonki kaffir
sok z limonki
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
2 świeże chili
 łyżka oleju


Rozgrzewamy garnek , wlewamy olej. Piersi kurczaka kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. W czasie jak mięso się smaży, obieramy i kroimy warzywa, w miarę równe kawałki ( technika dowolna). Gdy mięso się ładnie usmaży wrzucamy cebulę, smażymy chwilę, następnie dodajemy pokrojony czosnek i pozostałe warzywa. Jeżeli posiadamy młody i soczysty imbir, kroimy go w cienkie plasterki, dodajemy do reszty składników. Jednak kiedy trochę u nas poleżał, proponuje go zetrzeć na drobnej tarce. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sos sojowy i rybny oraz przyprawy i pokrojone chili ( można trochę zostawić do przybrania ).
Wlewamy mleko kokosowe i dopełniamy gorącą wodą, tak żeby przykryła warzywa i kurczaka.
Gotujemy ok. 20 minut.
Po tym czasie, próbujemy, ewentualnie dodajemy trochę soli i soku z limonki.
Zupę podaje z cienkim makaronem ryżowym, posypaną świeżą chili, pokrojoną w plasterki. Można też posypać listkami kolendry.
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty