Zupa czosnkowa
Tę zupę można zrobić na dwa sposoby. Można czosnek w całości upiec lub wykorzystać pozostałe ząbki z tego przepisu *.
Jak to zupa krem robi się szybko, wykorzystujemy resztki a co najważniejsze jest pyszna i idealna na te chłodne wieczory.
Składniki:
40-50 wcześniej upieczonych ząbków czosnku
1 por ( tylko biała część)
1 kg ziemniaków
1,5 litra wody lub bulionu
sól, pieprz
resztki sosu z kurczaka *
łyżka masła
Wszystkie ząbki czosnku** obieramy z łupinek. Pomimo dużej ilości , pójdzie nam dość gładko, ponieważ wystarczy je wycisnąć.
Ziemniaki obieramy, kroimy w miarę równą kostkę.
W garnku roztapiamy masło, na które wrzucamy pokrojone ziemniaki i por.
Chwilę razem podsmażamy, dodajemy pastę czosnkową, wlewamy gorącą wodę lub bulion. Solimy i , doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodajemy pieprz.
Jak zupa nie będzie już bardzo gorąca, blendujemy, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.
Zupę, podajemy z tym co nam zostało w lodówce. Dobrze będzie pasował tarty ser żółty czy też parmezan, grzanki ( np. z czerstwego pieczywa) albo kwaśna śmietana ( mi akurat resztka zalegała w lodówce).
Idealna zupa z resztek!
Smacznego !!
** Jeżeli nie mamy czosnku z obiadu, 3-4 główki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 h. w temp. 180 stopni. Możemy to zrobić przy okazji, jak pieczemy coś innego :)
Komentarze
Prześlij komentarz