Rosół Królewski z gęsiną
Rosół wbrew pozorom jest łatwo zrobić. Jednak żeby był pyszny potrzeba dużo mięsa, najlepiej kilka gatunków. I jest jeszcze coś co sprawia że rosół zachwyca swoim smakiem - długie i wolne gotowanie. Poniższy przepis zawiera trzy gatunki mięs. Skrzydła oraz szyja pochodzą z Gęsi, która była gwiazdą Świątecznego obiadu. W następnych postach podzielę się, co zazwyczaj w moim domu robi się z mięsa z rosołu.
Składniki:
szyja i skrzydła z gęsi
1 kg wołowiny z kością np. goleń
1 kg indyka np. porcji rosołowej lub skrzydeł czy też udźca
1 mały seler
2 pietruszki
4 marchewki
1 por
2 cebule
piramidka smaku dostępne w Lidlu ( gotowe bouquet garni) czyli ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Umyte i osuszone mięso wkładamy do dużego garnka ( u mnie 5 l), zalewamy zimną wodą, tak do 3/4 wysokości, dodajemy piramidkę smaku. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Łyżką zbieramy szumowiny. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 1 h. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki a por dokładnie wypłukujemy ( najlepiej jest przekroić go na pół, białe części naciąć wzdłuż- zostawić korzeń, on na będzie trzymał por w całości, wypłukać a zieloną część każdy liść przepłukać, związać grubą nitką). Obraną cebulę opalamy, bezpośrednio na ogniem lub na suchej patelni, do czasu aż będzie mocno brązowa lub nawet czarna.
Przygotowane warzywa wrzucamy do rosołu, i dopiero teraz solę 2-3 łyżeczki ( to ze względu na wołowinę). Gotujemy jeszcze przez 1,5 - 2 h. Nie wolno doprowadzić do wrzenia! Najlepiej jak rosół puszcza do nas oczka :)
Rosół podaję z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki. I koniecznie z pyszną marchewką :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz