Kurczak 5 smaków z warzywami


To jest jeden z tych przepisów, który prawie każdy ma w swoim repertuarze. Jest to danie szybkie i proste w wykonaniu. Tajemnicą wykonania jest wcześniejsze pokrojenie składników oraz smażenie ich na mocnym ogniu, partiami. Najlepszy jest oczywiście wok, jednak każda inna głęboka patelnia również się nada. W tym przepisie z powodzeniem możemy wykorzystać resztki bulionu z tego przepisu.
Danie będzie szybsze, jeżeli użyjemy gotowej ( mrożonej) mieszanki warzyw chińskich. Czasami używam takich gotowców, jednak dzisiejszy przepis jest jednym ze sposobów żeby użyć zalegające w lodówce warzywa.
Jak nie wiecie co zrobić na szybki obiad, polecam ten przepis.

Składniki ( 4 porcje):

500 g piersi kurczaka
1 czerwona papryka
2 marchewki
100 g zielonej fasolki
pół małej kapusty pekińskiej lub 1 kapusta bok choy
1 por ( biała część) lub cebulka dymka
garść kiełków fasolki mung
garść pędów bambusa
3 grzybki shitake ( wcześniej ugotowane) lub garść grzybów mun, lub oba gatunki
3-4 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
3 łyżki oleju roślinnego ( rzepakowy lub ryżowy)
3 łyżki sosu sojowego
1 papryczka chili
kolendra ( opcjonalnie)
sezam do posypania
200 ml bulionu lub wody
200 g ryżu
1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Piersi kurczaka kroimy w kostkę lub paski, mieszamy z przyprawą 5 smaków zostawiamy. Marchewkę kroimy w paski, fasolkę jeżeli używamy mrożonej przelewamy gorącą wodą, por oraz czosnek kroimy, grzybki kroimy w paski a chili w cienkie plasterki.
Na mocno rozgrzaną patelnie lub wok wlewamy olej ( 1 łyżkę) i smażymy piersi kurczaka, cały czas, na bardzo ostrym ogniu. Po 2 minutach mieszamy i smażymy do momentu aż kawałki mięsa zrobią się brązowe. Usmażone mięso przekładamy na talerz. Następnie partiami wrzucamy warzywa, marchewkę, paprykę, grzyby, fasolkę oraz kapustę ( jak patelnia jest sucha wlewamy koleją łyżkę oleju). Najlepiej wszystkie warzywa smażyć osobno, krótko, żeby nie straciły chrupkości. W ostatnim etapie smażenia dodajemy por i czosnek, zmniejszamy ogień, żeby się nie spaliły. Skrobię rozprowadzamy w zimnym bulionie lub wodzie, dodajemy sos sojowy. Wrzucamy wszystkie podsmażone składniki. Wlewamy bulion, zwiększamy ogień, chwile razem gotujemy. Próbujemy czy jest dość słone, ewentualnie dodajemy trochę soli.
Ugotowany ryż można wrzucić do woka lub na patelnie i wszystko połączyć lub rozłożyć na talerze, a na to kurczaka z warzywami.
Na koniec dodajemy chili i posypujemy kolendrą oraz sezamem.
Smacznego !








Komentarze

Popularne posty