Mega szybka zupa pomidorowa
Ile kucharek tyle przepisów. Moja wersja została udoskonalona już za czasów studenckich. Jest to chyba najszybsza zupa jaką znam, a mimo to mój mąż ją uwielbia. W zasadzie wszyscy ją bardzo lubimy.
Tak jak wcześniej napisałam, jest to studencki przepis więc nie zawiera prawdziwego bulionu i jest z koncentratu, jednak robi się ją naprawdę w kilka minut. Przepis idealnie się sprawdzi dla wszystkich, którzy nie mają czasu i umiejętności kulinarnych.
Składniki:
1 koncentrat pomidorowy
1, 5 litra bulionu lub wody (plus kostki rosołowe)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 suche papryczki chili lub pół łyżeczki sproszkowanej chili
100 ml śmietanki lub kwaśniej śmietany
piramidka smaku
sól, pieprz, cukier
2 łyżki masła
Masło roztapiamy w rondelku, wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę. Jak ładnie się zeszkli, dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz pokruszone chili, chwilę jeszcze smażymy. Dodajemy koncentrat, przesmażamy go kilka minut. Trzeba uważać żeby go nie spalić. Dolewamy gorący bulion lub oszukany bulion, czyli z kostek, dodajemy piramidkę smaku, sól, cukier i gotujemy 10-15 minut.
Po tym czasie próbujemy, dosalamy, dodajemy pieprz. Śmietanę lub śmietankę zaparzamy ( dolewamy chochlę gorącej zupy) i wlewamy do garnka. Jeżeli mamy coś zielonego np. pietruszkę możemy ją dodać. Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz