Leniwe pierogi ruskie


Zawsze myślałam że te pierogi to po prostu szybsza wersja pierogów ruskich. Leniwe, czyli coś dla mnie :) Jednak oryginalne zawierają tylko twaróg, mąkę i jajka i zazwyczaj podaje się je na słodko. Nie mam też zielonego pojęcia, dlaczego się je nazywa pierogami :)
Idąc za moim przekonaniem, że to szybsze pierogi ruskie, po przejrzeniu kilkunastu przepisów stworzyłam swoją wersję, z ziemniaków, twarogu, mąki i jajek. Kto ma ochotę na takie pierożki ?

Składniki ( 6 porcji)

1 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej, pierogowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
500 g twarogu półtłustego
2 duże, całe jaja
sól, pieprz

Przygotowujemy dużą miskę. Ziemniaki oraz ser, przeciskamy przez praskę prosto do miski. Można również w maszynce do mielenia mięsa lub w malakserze, jednak ziemniaki wtedy są bardziej kleiste, i pierogi mogą być bardziej twarde.
Zmielone ziemniaki i twaróg, łączmy z przesianą mąką pszenną oraz ziemniaczaną, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprz, dodajemy jajka i delikatnie mieszamy, do połączenia  składników.
Tak przygotowane ciasto przekładamy na blat lub stolnicę, i lekko ugniatamy.
Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w rulon ( jak do kopytek), lekko spłaszczamy bokiem noża, i kroimy, w mniej więcej 3 cm kawałki.
Gotujemy partiami, od wypłynięcia 2-3 minuty.
Podajemy ze skwarkami ze słoniny lub z cebuli.

Smacznego !

Komentarze

Popularne posty