Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
Czasami potrzebujemy takiego przepisu. Szybki, z małą ilością składników a do tego prawie każdy lubi makaron.
Można użyć szynki parmeńskiej, szwarzwaldzkiej, serrano albo po prostu surowego, wędzonego boczku.
Jakiś czas temu odkryłam pomidorki cherry w puszce. Są słodsze od standardowych, dlatego skradły moje serce. Jednak jak użyjemy zwykłych pomidorów w puszce wystarczy dodać trochę cukru, żeby złamać kwaśny smak sosu.
Nie ma co za dużo tu pisać, bo napisanie tego wstępu zajęło mi więcej czasu niż samo gotowanie :p
Zatem do dzieła !
Składniki ( 2 porcje):
100 g szynki parmeńskiej lub boczku
250 g makaronu np. penne
puszka pomidorów ( najlepiej cherry)
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
łyżka oleju
1-2 suszonych chili lub pół łyżeczki sproszkowanej chili
parmezan, do posypania
Wstawiamy wodę na makaron. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, i wrzucamy pokrojoną szynkę, chwilę smażymy a jak ładnie zbrązowieje, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pokruszone chili a chwilę później czosnek. Dodajemy puszkę pomidorów, dolewamy wody ( wlewamy do puszki po pomidorach, mniej więcej połowę, i wypłukujemy pozostałości soku pomidorowego).
Dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie próbujemy, ewentualnie solimy. Ja jednak nie dosalałam, ponieważ szynka była wystarczająco słona.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jak będzie al dente wrzucamy do sosu, mieszamy. Przed podaniem, posypujemy startym parmezanem.
Podajemy z ulubioną sałatką, ja podałam z sałatką z rukoli i zielonego ogórka, polaną sosem winegret.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz