Wytrawne ptysie
Ptysie i eklerki to jedne z najpopularniejszych ciastek z kuchni francuskiej. Robi się je z ciasta parzonego, które wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania.
Moja wersja jest wytrawna, z dodatkiem sera. Ciasto ptysiowe jest puste w środku, dlatego można je wypełnić jakimś farszem np. serkiem twarogowym lub wytrawną bitą śmietaną ( jak zauważyli moim współbiesiadnicy). Idealna przekąska, na wciąż trwający karnawał.
Składniki:
125 ml wody
125 ml mleka
100 gr masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
szczypta sproszkowanego chili
170 g mąki pszennej
80 g parmezanu lub innego twardego sera
4 jajka
sezam, mak do obsypania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy. Ser ścieramy.
Do rondla wlewamy wodę oraz mleko. Dodajemy masło, sól, cukier oraz chili. Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Dodajemy ser i dalej mieszamy, do czasu aż masa będzie zwarta i błyszcząca ( na początku jest daleka od finalnego efektu). Ściągamy rondel z ognia. Mieszamy do czasu aż ciasto ostygnie.
Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim. Ciągle mieszamy, można do tego użyć miksera. Jak ciasto będzie jednolite przekładamy je rękawa cukierniczego lub woreczka na mrożonki ( odcinamy wtedy róg).
Na blachę do pieczenia ( potrzebne będą dwie), kładziemy papier do pieczenia.
Ciasto wyciskamy, trzymając pionowo rękaw z ciastem, około 5 mm od blachy, do rozmiaru orzecha włoskiego. Energicznie odrywamy rękaw i robimy następne kulki, mniej więcej w dwucentymetrowych odstępach.
Ptysie posypujemy sezamem, czarnym sezamem, makiem, czarnuszką lub startym serem.
Pieczemy w piekarniku około 20 minut.
Po tym czasie, używając nożyka lub patyczka do szaszłyków delikatnie nakłuwamy ptysie ( żeby odparowały) i wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Ptysie najlepiej smakują ciepłe ale zimne są równie smaczne.
Smacznego!
* przepis pochodzi z książki Rachel Khoo Mała Paryska Kuchnia
Komentarze
Prześlij komentarz