Gotowana ryba po azjatycku i zielone warzywa na parze
Gotowanie to moja ulubiona forma przygotowania ryby. Ryba jest delikatna, soczysta i naprawdę pyszna. Nie muszę też chyba pisać, że jest bardzo dietetyczna forma przygotowania ryby zatem, idealne danie dla łakomczuchów na diecie.
W tym przepisie użyłam pstrąga ale równie dobrze będzie też pasował labraks lub inna ryba jaką preferujemy.
Bulion, który nam pozostanie możemy później wykorzystać do zupy rybnej.
Dodatki do ryby mogą być dowolne, ja postawiłam na ryż kolorowy oraz brokuły i kapustę pak choi, gotowane na parze.
Składniki ( 4 porcje):
- 4 całe pstrągi lub labraksy
- 1 cebulka dymka
- 1 papryczka chili
- pół pęczka kolendry
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- kawałek imbiru o wielkości kciuka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- sól, pieprz
- 500 ml wody
- ryż biały, pełnoziarnisty lub kolorowy 300 g
- 2 kapustki pak choi
- brokuł 500 g
Ryby oczyszczamy, nacinamy w 3-4 miejscach, do kręgosłupa. oprószamy solą oraz pieprzem.
Na przygotowane wcześniej posłanie z warzyw i przypraw kładziemy ryby, dodajemy sos rybny.
Patelnię stawiamy na ogniu, zalewamy gorącą wodą.
Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień ale zostawiamy rybę w gorącym bulionie jeszcze na około 15 minut.

Gotowe ryby przekładamy na talerz i delikatnie obieramy ze skóry i ości.
Odcedzony bulion wstawiamy do lodówki i wykorzystujemy w ciągu kilku dni.
Rybę podajemy z ryżem oraz zielonymi warzywami, danie posypujemy posiekaną natką kolendry oraz papryczką chili.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz