Schabowe w owsianej panierce


Co to za niedziela bez schabowego?  Najlepszy jest oczywiście tradycyjny, jednak zachęcam Was do wypróbowania przepisu, trochę zmienionego, którym się z Wami podzielę w dzisiejszym wpisie.
Dzięki dodatkowi płatków owsianych panierka jest bardziej chrupiąca. W przepisie używam bułki tartej, żeby panierka bardziej oblepiła kotlety, jednak możecie użyć samych płatków.
Nic odkrywczego, ale czasami mała zmiana przepisu, powoduje dużą radość :)


Składniki ( 8 kotletów):

  • 800-900 schabu*
  • 3 jaja
  • mąka pszenna 100 g
  • bułka tarta 100 g
  • płatki owsiane 100 g
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Schab kroimy w 8 plastrów, mniej więcej o wadze 100-120 g. Delikatnie rozbijamy. Żeby nie brudzić kotlety wkładamy do woreczka na mrożonki. Dzięki temu tłuczek pozostanie czysty, a kawałki mięsa nie będą nam latać po całej kuchni. 
Rozbite kotlety oprószamy solą i pieprzem.




Do malaksera wrzucam płatki i kilka razy miksujemy pulsacyjnie lub chwilę na wysokich obrotach. Można też płatki połamać ręcznie, jednak zajmie to nam trochę więcej czasu.
 Następnie mieszamy z bułką tartą i przesypujemy do miski.


Przygotowujemy jeszcze dwie miski. Do jednej wsypujemy mąkę, w drugiej ubijamy krótko jaja. Każdego kotleta panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku a na końcu bułce tartej.





Na patelnie wlewamy tłuszcz, olej lub smalec i mocno rozgrzewamy. Wrzucamy kotlety i od razu zmniejszamy ogień. Smażymy po 4-5 minut z każdej strony.

Dla mnie najlepszym dodatkiem do schabowego są ziemniaki i mizeria, którą robię z jogurtem greckim. Czy może być coś pyszniejszego ?


* schab wcześniej można zamarynować w mleku i cebuli wg tego przepisu



Komentarze

Popularne posty