Schabowe w owsianej panierce
Co to za niedziela bez schabowego? Najlepszy jest oczywiście tradycyjny, jednak zachęcam Was do wypróbowania przepisu, trochę zmienionego, którym się z Wami podzielę w dzisiejszym wpisie.
Dzięki dodatkowi płatków owsianych panierka jest bardziej chrupiąca. W przepisie używam bułki tartej, żeby panierka bardziej oblepiła kotlety, jednak możecie użyć samych płatków.
Nic odkrywczego, ale czasami mała zmiana przepisu, powoduje dużą radość :)
Składniki ( 8 kotletów):
- 800-900 schabu*
- 3 jaja
- mąka pszenna 100 g
- bułka tarta 100 g
- płatki owsiane 100 g
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Rozbite kotlety oprószamy solą i pieprzem.
Do malaksera wrzucam płatki i kilka razy miksujemy pulsacyjnie lub chwilę na wysokich obrotach. Można też płatki połamać ręcznie, jednak zajmie to nam trochę więcej czasu.
Następnie mieszamy z bułką tartą i przesypujemy do miski.
Przygotowujemy jeszcze dwie miski. Do jednej wsypujemy mąkę, w drugiej ubijamy krótko jaja. Każdego kotleta panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku a na końcu bułce tartej.
Na patelnie wlewamy tłuszcz, olej lub smalec i mocno rozgrzewamy. Wrzucamy kotlety i od razu zmniejszamy ogień. Smażymy po 4-5 minut z każdej strony.
Dla mnie najlepszym dodatkiem do schabowego są ziemniaki i mizeria, którą robię z jogurtem greckim. Czy może być coś pyszniejszego ?
* schab wcześniej można zamarynować w mleku i cebuli wg tego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz