Stek w tymianku i cytrynie z puree z białej fasoli
Dzisiaj ostatni przepis na wykorzystanie połączenia tymianku i cytryny. Steka można usmażyć w domu, ale jest to również przepis, który z powodzeniem można wykorzystać na grillu.
Danie w całości jest wysokobiałkowe, więc polecam szczególnie dla tych którzy ćwiczą.
Usmażenie steka nie jest trudne i jak to Anthony Bourdain powtarza, że nawet małpa będzie w stanie to zrobić. Kilka wskazówek oraz porad znajdziecie w poście tutaj.
Zróbcie niespodziankę swojej rodzinie i zostańcie SteakMasterem :P
Składniki ( 2 porcje):
- 2 steki po ok. 200 g lub jeden większy ( polecam rostbef, niekoniecznie sezonowany)
- puszka białej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- por biała część, lub 4 cebulki dymki
- kilka gałązek tymianku
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie zaczynamy od wyciągnięcia mięsa z lodówki na 30 do 60 minut przed smażeniem.
W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony por, chwilę smażymy. Dodajemy posiekany jeden ząbek czosnku, odsączoną i przepłukaną fasolkę. Dusimy pod przykryciem ok.10-15 minut, sprawdzając czy nam się nic nie przypala. Żeby być spokojniejszym można dolać trochę wody, tak ok. 50 ml.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy steki.
Mocno rozgrzewamy patelnie grillową. Smażymy steki po 3-4 minuty, jeżeli ma być średnio krwisty, jednak wszystko zależy od grubości mięsa.
Wskazówki jak najlepiej usmażyć steka znajdziecie tutaj.
Usmażone steki przekładamy do miski z pozostałą marynatą, dopiero teraz solimy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na ok. 10 minut.
W tym czasie robimy puree z fasoli. Najlepszy będzie do tego tłuczek do ziemniaków. Dodajemy trochę soli ( ale uwaga, bo fasola z puszki jest już wystarczająco słona) i trochę pieprzu.
Do steków idealnie pasują zielone warzywa, u mnie tym razem brokuły.
Smacznego !!!!
*Inspirowałam się przepisem z książki Nigella Ekspresowo
Komentarze
Prześlij komentarz