Kuskus z kalafiora, pieczony łosoś w szynce parmeńskiej oraz sos z suszonych pomidorów
Kaszka kuskus jest jedną z moich ulubionych, jednak w dzisiejszym poście podzielę się pomysłem jak zrobić pyszny i dietetyczny dodatek z kalafiora. Oczywiście taki kalafior z bułką tartą jest najlepszy, ale na diecie niestety takie danie nie jest wskazane.
Kuskus z kalafiora można wykorzystać do wielu potraw, jednak ja postawiłam na łososia owiniętego w szynkę oraz szybki sos z pomidorów suszonych.
Danie szybkie, niskokaloryczne i przede wszystkim zdrowe.
Składniki ( 4 porcje):
- 4 filety z łososia po ok. 150 g
- 4-8 plastrów szynki długo dojrzewającej np. parmeńskiej
- 1 duży kalafior
- kawałek masła
- 4-6 suszonych pomidorów ( najlepiej nie takich z oleju)
- 200 ml mleka
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Filety łososia owijamy w szynkę. Szynka jest dość słona, dlatego pomijam przyprawianie filetów.
Zawinięte filety kładziemy na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem.
Pieczemy około 15-20 minut.
Mleko wlewamy do rondelka, wrzucamy pokrojone pomidory i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut.
Kalafior wrzucamy do malaksera i robimy z niego drobną kaszkę. Jeżeli nie posiadamy takiego sprzętu, kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Teraz wracamy do sosu. Do ugotowanych pomidorów dodajemy posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli oraz pieprzu i wszystko blendujemy do czasu aż będzie dość gładki. Można dodatkowo przetrzeć przez sito, jeżeli lubimy idealnie gładkie sosy.

Na talerz kładziemy kuskus z kalafiora, odrobinę sosu oraz łososia.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz