Letnia sałatka makaronowa z pomidorami, mozzarellą i szynką parmeńską


Pomidory latem smakują najlepiej. Można ich używać do sałatek, zup sosów albo jeść je , tak po prostu na surowo.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na szybką, letnią sałatkę, którą można zjeść na obiad lub kolację. Idealna na upalne dni :)

Składniki ( 4 porcje):
  • 300 g makaronu np. penne 
  • 450 g dojrzałych,  pomidorów, ewentualnie pomidorków cherry
  • 250 g mozzarelli
  • 100 g szynki parmeńskiej lub innej długodojrzewającej
  • kilka suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
  • garść posiekanych zielonych oliwek
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść posiekanej bazylii
  • 4 cebulki dymki lub jedna mała, czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Makaron gotujemy al dente.

Pomidory kroimy w kostkę, lub jeżeli używamy pomidorków koktajlowych to kroimy na pół. Delikatnie je zgniatamy. Dodajemy sól, pieprz, ocet, zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy.

Szczypiorek lub cebulkę  drobno kroimy, paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pomidorów. Dodajemy oliwki i pomidory suszone.

Mozzarellę kroimy w kostkę a szynkę w paski ( najlepiej za pomocą nożyczek), dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy oliwę oraz bazylię, możemy zostawić trochę do pospania.

Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Ostudzony makaron dodajemy do reszty składników, wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki, przynajmniej na 1 h.

Gotową sałatkę wykładamy na talerze, posypujemy bazylią.






Smacznego!



Komentarze

Popularne posty