Czerwone curry z pulpecikami z kurczaka
Nigella wykorzystuje mięso indycze a ja użyłam resztek...... z piersi kurczaka. Pewnie myślicie jakich resztek? Jak robię kotlety z piersi kurczaka, luźne części piersi odcinam ( a także te z tłuszczykiem) i zostawiam zgrabne sznycle.
Resztki zamrażam, i jak mam około 500 g mięsa wykorzystuje je do mielonych z kurczaka lub właśnie do pulpecików.
Składniki:
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 750 g cukinii
- 1 duża czerwona papryka
- 3 cebulki dymki, pokrojone
- 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
- 10 g świeżego imbiru, obranego i startego
- mały pęczek kolendry
- skórka i sok z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oleju
- 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry ( jeżeli nie lubimy ostrych potraw, radzę spróbować ostrość; jeśli jesteśmy w posiadaniu ostrej pasty, ilość należy zmniejszyć)
- 1 puszka mleka kokosowego, najlepiej light
- 500 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki sosu rybnego
Mięso kurczaka drobno siekamy, lub idziemy na łatwiznę, wrzucamy je do malaksera.
Resztę cukinii pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w dowolne kawałki. To samo robimy z papryką.
Startą cukinię, dokładnie odciskamy z soku i wrzucamy do mięsa.
Do mięsa oraz cukinii, dodajemy posiekany czosnek, posiekaną kolendrę, dymki ( tylko szczypiorek), imbir, skórkę z limonki oraz jedną łyżkę pasty curry.
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę.
Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki. Wielkość zależy od naszych preferencji, ja użyłam do pomocy łyżeczki do herbaty, i wyszły mi 22 kulki.
W garnku lub szerokim rondlu, rozgrzewamy olej, wrzucamy białe części dymki. Chwilę smażymy, dodajemy pozostałą pastę curry i smażymy jeszcze minutę.
Wlewamy mleko kokosowe, bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sos rybny, wrzucamy klopsiki oraz paprykę i cukinię, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.
Na sam koniec dodajemy sok z limonki, sprawdzamy smak. Jeżeli jest taka potrzeba dodajemy soli, ewentualnie jeszcze sos rybny.
Gotowe curry podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz