Jajko w pomidorach
Czy może być coś lepszego, niż pyszne, dojrzałe pomidory? Oczywiście, pewnie tak :P Ale latem smak tych warzyw, w ogóle się nie równa z tym co mamy w sklepach, w pozostałych porach roku.
Polecam kupować, te brzydkie, czasami wygniecione, ale nie zgniłe ( tylko jak od razu mamy zamiar je wykorzystać), pomidorki z bazarku. Są najlepsze na przetwory i właśnie na takie śniadanka.
A jak dodamy kilka płatków chili, to pomoże nam zapomnieć o gorączce sobotniej nocy :)
Składniki ( 1 porcja):
Polecam kupować, te brzydkie, czasami wygniecione, ale nie zgniłe ( tylko jak od razu mamy zamiar je wykorzystać), pomidorki z bazarku. Są najlepsze na przetwory i właśnie na takie śniadanka.
A jak dodamy kilka płatków chili, to pomoże nam zapomnieć o gorączce sobotniej nocy :)
Składniki ( 1 porcja):
- 1 spory pomidor o wadze 300 g lub kilka mniejszych
- kilka płatków suszonej chili
- łyżeczka masła lub oliwy
- sól, pieprz
- jajo ( lub dwa)
Pomidora obieramy albo i nie, w zależności od naszej kondycji z rana :) Skórki, jak dla mnie nie przeszkadzają.
Masło lub olej rozgrzewamy na małej patelni. Dodajemy pokrojone ( obojętnie jak) pomidory, szczyptę soli, pieprz oraz chili. Smażymy do czasu, aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje.
W gotowym sosie delikatnie umieszczamy jajo lub jajka. Przykrywamy patelnie pokrywką i w zależności od preferencji ( czy wolimy bardziej płynne lub ścięte żółtko) , chwilę, lub trochę dłużej gotujemy ( żółtko naprawdę szybko się ścina, więc trzeba uważać.
Gotowe danie podajemy z grzanką.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz