Lasagne



Jak dla mnie królowa dań z makaronu. Robię ją bardzo rzadko, bo jest z tym daniem trochę zabawy i ma naprawdę milion kalorii. Można, również jeszcze bardziej utrudnić sobie zadanie i pokusić się o zrobienie własnego makaronu. Tutaj, jednak użyłam kupnego, który moim zdaniem jest całkiem dobry. Polecam zrobić mega porcję, w momencie jak spodziewamy się gości. Z poniżej podanych ilości wyjdzie nam 10-12 porcji.

Przygotowania zaczynamy od sosu

Sos boloński:


  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 spore cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • spora garść oregano
  • pęczek bazylii
  • 2-3 liście laurowe
  • 200 ml czerwonego wina
  • 2 puszki po 400 g pomidorów
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju
Cebulę, czosnek, marchewkę oraz łodygi selera drobno kroimy. Jeżeli posiadamy malakser, proponuję użyć tego urządzenia.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekane warzywa i dusimy około 5 minut. 
Następnie wrzucamy mięso i wszystko razem podsmażamy 10-15 minut.
Jak mięso będzie podsmażone, dodajemy wino oraz przyprawy.
Jak wino odparuje dodajemy puszki pomidorów oraz 2 puszki wody .
Sos gotujemy na bardzo wolnym ogniu 2-3 godziny.
Na sam koniec sprawdzamy smak, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze gotujemy.
Gotowy sos odstawiamy.

Następnie zabieramy się za sos beszamelowy:
  • 1 litr mleka
  • 50 g masła
  • 80 g mąki
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy 2-3 minuty, na wolnym ogniu. Mąka musi mieć jasną barwę, jednak powinna stracić surowy posmak.
Teraz pomału wlewamy mleko. Na początku będą grudki, jednak jak będziemy wytrwale mieszać to znikną. Na wolnym ogniu, mieszamy sos do czasu aż się zagotuje. Jeżeli sos wg nas jest gęsty, można dolać trochę mleka. Wyłączamy ogień, dodajemy przyprawy, próbujemy. Gotowy sos odstawiamy.

Teraz pora na składanie

Pozostałe składniki:

  • 500 g makaronu do lasagne
  • 200 g żółtego sera lub mozzarelli

Brytfankę smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy 3 chochle sosu. 







Na pierwszą warstwę kładziemy płaty makaronu, tak aby zakrywały sos. Na makron wykładamy kolejne 3 chochle sosu bolońskiego a na to jedną chochlę sosu beszamelowego.







Wszystko posypujemy garścią sera.
Czynność powtarzamy, do czasu aż wszystkie składniki się skończą. Powinny wyjść przynajmniej 3 warstwy.
Sos beszamelowy tak dozujemy, żeby został nam na górną warstwę.






Na sam koniec kładziemy płaty makaronu, polewamy resztą sosu beszamelowego oraz resztą sera.

















Gotową lasagne przykrywamy szczelnie folią aluminiową, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1h-1,5 h.

Upieczona lasagne zostawiamy do ostygnięcia na przynajmniej 30 minut.

Kroimy zapiekankę, na takie porcję jakie nam pasują :)

Smacznego !!!!!



Komentarze

Popularne posty