Makaron z cukinią
Ten przepis jest tak prosty, że równie dobrze mogłabym pominąć wstęp.
Danie jest wegetariańskie, potrzebujemy mało składników no i najważniejsze, najprostsze przepisy to zazwyczaj najpyszniejsze dania :)
Składniki: ( 2 porcje) :
- 200 g dowolnego, krótkiego makaronu ( ja użyłam casarecce)
- 4 cebulki dymki, drobno pokrojone
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 500 - 600 g cukinii
- 60 ml białego wina lub wermutu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie
- 3 łyżki starego twardego sera np. parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Cukinię pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy techniką dowolną, w kostkę, w trójkąciki itp.
Wstawiamy wodę na makaron.
1 łyżkę masła roztapiamy na patelni lub w garnku. Wrzucamy cebulkę dymkę i smażymy około 1 minuty. Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do cebulki. Chwile razem smażymy. Wrzucamy pokrojoną cukinię, i smażymy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlewamy wino, czekamy aż odparuje, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem, około 10 minut.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zanim odcedzimy makaron, odlewamy kubek wody, w której się gotował.
Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z cukinią, dodajemy starty ser, wszystko mieszamy. Dolewamy odrobinę wody z makaronu, tyle, żeby powstał sos. Na sam koniec dodajemy pozostałe masło, świeżo zmielony pieprz oraz natkę pietruszki.
Gotowy makaron rozkładamy na talerze.
Smacznego !
*przepis pochodzi z książki Nigellisima Nigelli Lawson
Komentarze
Prześlij komentarz