Sałatka szefa



Jedna z najprostszych sałatek jakie znam, oczywiście oprócz tych z resztek :) Nie trzeba grillować mięsa, gotować jajek itp. Krojenia też nie ma za dużo. Sałatka idealna na tę porę roku, kiedy zaczyna brakować świeżych warzyw.  W przepisie używana jest sałata lodowa ( może i najmniej zdrowa, ale jest wygodna) ale możecie użyć każdej innej sałaty jaką lubicie, lub akurat w jakiej jesteście posiadaniu.

Składniki ( 4 porcje):

  • główka sałaty lodowej
  • 200 g szynki lub resztek kurczaka
  • 75 g startego w wiórki ulubionego sera ( u mnie ementaler lub maasdamer)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu z czerwonego lub białego wina
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu
  • opcjonalnie garść ulubionych kiełków, posiekany szczypiorek
Do dużej miski wrzucamy podarte lub pokrojone liście sałaty lodowej. Dodajemy pokrojoną w paski lub kostkę ( jeżeli posiadamy w kawałku) szynkę. Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki i za pomocą łyżeczki wyciągamy miąższ. Kukurydzę odsączamy, również dodajemy do miski.

Z musztardy, octu soli, miodu, jeżeli używamy oraz oliwy robimy dressing. Można użyć do tego słoiczka.

Składniki w misce polewamy dressingiem, wszystko razem mieszamy a na sam koniec posypujemy startym serem a jeżeli mamy ochotę to posypujemy jeszcze kiełkami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego !

*przepis pochodzi z książki Nigella Ekspresowo


Komentarze

Popularne posty