Sałatka szefa
Jedna z najprostszych sałatek jakie znam, oczywiście oprócz tych z resztek :) Nie trzeba grillować mięsa, gotować jajek itp. Krojenia też nie ma za dużo. Sałatka idealna na tę porę roku, kiedy zaczyna brakować świeżych warzyw. W przepisie używana jest sałata lodowa ( może i najmniej zdrowa, ale jest wygodna) ale możecie użyć każdej innej sałaty jaką lubicie, lub akurat w jakiej jesteście posiadaniu.
Składniki ( 4 porcje):
- główka sałaty lodowej
- 200 g szynki lub resztek kurczaka
- 75 g startego w wiórki ulubionego sera ( u mnie ementaler lub maasdamer)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka octu z czerwonego lub białego wina
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu
- opcjonalnie garść ulubionych kiełków, posiekany szczypiorek
Do dużej miski wrzucamy podarte lub pokrojone liście sałaty lodowej. Dodajemy pokrojoną w paski lub kostkę ( jeżeli posiadamy w kawałku) szynkę. Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki i za pomocą łyżeczki wyciągamy miąższ. Kukurydzę odsączamy, również dodajemy do miski.
Z musztardy, octu soli, miodu, jeżeli używamy oraz oliwy robimy dressing. Można użyć do tego słoiczka.
Składniki w misce polewamy dressingiem, wszystko razem mieszamy a na sam koniec posypujemy startym serem a jeżeli mamy ochotę to posypujemy jeszcze kiełkami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego !
*przepis pochodzi z książki Nigella Ekspresowo
Komentarze
Prześlij komentarz