Avgolemono - grecka zupa cytrynowa


Ta zupa jest bardzo popularna w Grecji. Wykonanie jest banalne, a jak mamy rosół, który był przeznaczony na pomidorową, to praktycznie robi się sama. Jeżeli nie posiadamy rosołu, poniżej podam, przepis na szybki bulion.
Zupa jest kwaśna, sycąca i orzeźwiająca. Polecam wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni i poszukują nowych smaków.
Jedyna wada tej potrawy, jest taka, że nie nadaje się do odgrzewania. Jest to wina jajek, których się używa do zagęszczenia zupy. Jak ją zagotujemy, to po prostu zrobi się nam jajecznica. Tak czy inaczej jest pyszna :) Idealna na przeziębienie a podejrzewam, że na kaca też będzie dobra ;)

Składniki ( 4 porcje):

  • 1, 5 l rosołu
  • sok z jednej lub dwóch cytryn ( na początek polecam dodać 1,5, z tego względu że nie każda jest tak samo soczysta i kwaśna)
  • 150 g ryżu lub greckiego makaronu orzo ( który jest w kształcie ryżu)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
Do gorącego bulionu lub rosołu wrzucamy ryż lub makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli od 5 do 15 minut.
W tym czasie całe jajka, ubijamy za pomocą widelca, dolewamy sok z cytryny.
Jak makaron lub ryż będą gotowe, do ubitych jajek z cytryną dodajemy chochlę gorącego bulionu, szybko mieszamy, następnie dolewamy koleją chochlę i mieszamy. Zaparzone jajka wlewamy do bulionu, wyłączamy gaz. Mieszamy i próbujemy czy smak jest dla nas odpowiedni. Dodajemy sól, pieprz, a jak zupa jest za mało kwaśna, resztę soku z cytryny.
Gorącą zupę przelewamy do miseczek, podajemy od razu.
Zupa nie nadaje się do odgrzewania.

Szybki bulion z kurczakiem

Składniki:
  • ćwiartka kurczaka
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • liście lubczyku, opcjonalnie
  • 2 litry wody
Wszystkie składniki przygotowujemy, tzn. warzywa obieramy i myjemy a kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym. 
Warzywa i mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, ściągamy szumy, a następnie na bardzo wolnym ogniu, gotujemy około godzinę.
Tak przygotowany bulion, można wykorzystywać jako baza do wielu zup.
Mięso można dodać do zupy, lub wykorzystać w inny sposób.



Komentarze

Popularne posty