Zapiekanka z kaszą gryczaną i grzybami


Sezon na grzyby w pełni! Osobiście nie odnajduję się w grzybobraniu, ale na szczęście moi rodzice to uwielbiają. Najładniejsze grzyby są oddawane do suszenia, a te mniej ładne zjadane są od razu. Oczywiście, jeżeli mamy spore ilości, jak najbardziej można grzyby zamrozić.
Moja mama, zanim coś zrobi z grzybów najpierw je obgotowuje. Nie będę się z nią spierać, tak samo robiła moja babcia. Osobiście wolę świeże grzyby, bo i tak zawsze je duszę lub smażę.
Czy mamy obgotowane grzyby, czy też nie, idealnie będą się nadawać do tego przepisu.
Zapiekanka jest wegetariańska, zdrowa i wbrew pozorom mało kaloryczna. Porcja zawiera 350 kcal.


Składniki ( 4 średnie porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 600-700 g leśnych grzybów
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajo
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 75 g sera zółtego
  • sól, pieprz
  • ewentualnie ulubione zioła
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka smalcu
Kaszę płuczemy, zalewamy 2 szklankami  osolonej,wrzącej wody. Dodajemy kawałek masła i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Ugotowaną kaszę zostawiamy w garnku pod przykryciem.

Oczyszczone grzyby ( ewentualnie wstępnie obgotowane), kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę, kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy na maśle. Czosnek obieramy, i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem jeszcze minutę. Na patelnię dodajemy grzyby, dodajemy sól oraz pieprz, ewentualne zioła i podsmażamy do czasu aż zmiękną a woda z nich odparuje.

Na sam koniec dodajemy kasze i wszystko mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem a następnie przekładamy kaszę z grzybami i delikatnie ugniatamy łyżką.

W miseczce mieszamy śmietankę z jajkiem.

Ser ścieramy na tarce.

Kaszę z grzybami zalewamy śmietanką z jajkiem, posypujemy startym serem.

Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut, lub do czasu aż wierzch się nam przyrumieni.

Gotową zapiekankę przekładamy na talerze.

Można do niej podać ulubioną surówkę, nam najbardziej smakuje z ogórkiem kiszonym.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty