Indyk w sosie kurkowym
Jak ktoś nie lubi zbierać grzybów, to zawsze można wykorzystać takie jakie są dostępne w sklepie. Idealnym przykładem są kurki. Co prawda są ciężkie w czyszczeniu, jednak sposób, który kiedyś podała Magda Gessler, jest moim zdaniem najlepszy.
Na początku za pomocą pędzelka pozbywamy się większego brudu ( można tę czynność pominąć, jeżeli posiadamy dużo małych grzybków). Następnie kurki zasypujemy solą ( około jednej łyżeczki), zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na kilka sekund,następnie wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i wrzucamy do zimnej wody. Mieszamy, zostawiamy na minutę i znowu wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na ręczniki papierowe lub durszlak. Jeżeli nasze kurki były bardzo brudne, czynność powtarzamy.
Trochę zabawy z czyszczeniem jest, jednak smak kurek jest niepowtarzalny i czasami warto się namęczyć.
Oczywiście zamiast mięso indyka, można użyć kurczaka lub polędwiczek wieprzowych.
Składniki: ( 4 porcje):
- 200 g świeżych kurek
- 500 g mięsa z piersi indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- garść pietruszki lub koperku
- 2-3 łyżki serka mascarpone
- 200 ml bulionu lub wody
- olej do smażenia
- kawałek masła
Kurki oczyszczamy ( patrz wyżej), większe kroimy na pół.
Na patelni rozgrzewamy olej. Piersi indyka kroimy w mniejsze kawałki np. w paski, oprószamy solą oraz pieprzem. Kawałki indyka obsmażamy na złoto-brązowy kolor.
Usmażone mięso przekładamy na talerz.
Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy aż straci chrupkość, na ostatnie 30 sekund dorzucamy posiekany czosnek. Wrzucamy grzyby, dorzucamy kawałek masła, dodajemy szczyptę soli oraz pieprz i wszystko razem smażymy kilka minut.
Wlewamy bulion lub wodę, dodajemy indyka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na wolnym 15-20 minut.
Na sam koniec dodajemy serek mascarpone. Na początek dwie łyżki, a jeżeli sos nadal jest za rzadki dodajemy jeszcze jedną.
Całość posypujemy ulubioną zieleniną.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub ulubiona kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz