Imprezowo :)

Dzisiaj jest Światowy Dzień Marynarza, dlatego świętujemy !! No i oczywiście cieszymy się z awansu naszych piłkarzy do ćwierćfinału :) W związku z tym postanowiłam zrobić przyjemność sobie i mężowi ( który ma swoje święto) czyli imprezowe przekąski !! Kiedyś, jeszcze kilka lat temu bardzo często organizowałam spotkania przy herbacie :), ale obecnie robię to  rzadko, sama nie wiem dlaczego, pewnie to starość lub lenistwo, albo oba te czynniki :) Żeby przyjęcie się udało mam ułożony system przekąskowy a mianowicie od 3 do 5 przekąsek " na gryza", sałatka ( jeżeli jest to przyjęcie przy stole) a także przynajmniej jedna potrawa na ciepło. Jeżeli spodziewam się gości słodyczkolubnych, również przewiduję coś na słodko :) Poniżej przedstawię wam kilka propozycji przekąsek. A zatem imprezę czas zacząć !!!
Pierwszą propozycją jest moje ostatnie odkrycie a mianowicie tort kanapkowy. Nie wiem dlaczego do tej pory tego nie robiłam, bo naprawdę robi się go bardzo szybko a do tego wzbudza uśmiech na twarzy współtowarzyszy imprezy. Jest to bardzo popularna potrawa w Szwecji, i nazywa się Smörgåstårta.


Tort Kanapkowy
Składniki:
16 kromek pieczywa tostowego
serek typu Almette
4 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy
2 łyżki jogurtu greckiego
koperek
łosoś wędzony 100 gr
rzodkiewki i ogórki do przystrojenia
Odcinamy skórki z kromek. Kładziemy 4, w kwadrat. Z jajek, majonezu, łyżki śmietany, szczypiorku, musztardy oraz pieprzu i soli robimy pastę jajeczną ( żółtka mieszamy ze wszystkimi składnikami, na koniec dodajemy drobno pokrojone białka). Na pierwszą warstwę kładziemy połowę pasty. Następnie kładziemy kolejne 4 kromki, pozbawione skórek. Smarujemy połową serkiem, potem kładziemy łososia i posypujemy koperkiem. Znowu kładziemy kolejna warstwę tostów i wykładamy resztę pasty jajecznej. Na ostatnią warstwę smarujemy resztę serka, wymieszanego z łyżką jogurtu greckiego. Staramy się też rozsmarować na boki. Na koniec zdobimy pokrojonymi w cienkie plasterki rzodkiewkami i ogórkami, można też zaszaleć i przyozdobić krewetkami koktajlowymi.
Z ciasta francuskiego można przygotować wiele fantastycznych przekąsek. ja najbardziej lubię parówki w cieście lub ślimaczki. Przede wszystkim dlatego, że są banalnie proste w wykonaniu. Ostatnio parówkę zastąpiłam frankfurterką i zdecydowanie bardziej nam smakowało.


Frankfurterki w cieście francuskim

Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
200 gr kiełbasek
jajo i sezam do posmarowania
Kiełbaski kładziemy na płat ciasta i zawijamy w rulon. Następnie kroimy na trzy części, nacinamy w dwóch miejscach, smarujemy rozkłóconym jajem, posypujemy sezamem. Gotowe kiełbaski kładziemy na blasz, najlepiej na papierze do pieczenia Pieczemy w 200 stopniach z funkcją termoobiegu około 15 minut.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

1 op. ciasta francuskiego
5 dużych plasterków salami lub chorizo
3-4 plasterki sera żółtego
Na płat ciasta, na dole wzdłuż dłuższego boku kładziemy plasterki salami, na to ser żółty. Zwijamy w rulon, następnie kroimy w 5 cm kawałki. Gotowe ruloniki układamy "na baczność" na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach, z termoobiegiem.
Ostatnio na pewnym festynie na moim podwórku próbowałam wolno pieczonej wieprzowiny. Pychota! Już dawno w amerykańskich filmach widziałam jak tam się zajadają tym przysmakiem. I to najlepiej w bułkach. Dlatego poniżej przedstawiam wam przepisy na pulled pork z bloga Kingi Paruzel oraz na bułki do hamburgerów z Moje Wypieki


Wolnopieczona wieprzowinahttp://kingaparuzel.pl/blog/2015/10/pulled-pork-czyli-wolno-pieczona-wieprzowina/





2 kg łopatki wieprzowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego (może być sos BBQ lub ketchup)
4 łyżki octu jabłkowego
½ szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka chili – przyprawa
1 łyżka słodkiej papryki – przyprawa (świetnie smakuje papryka wędzona)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju rzepakowego
50 ml wody
Przygotowanie:
1.  Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić w rondlu na rozgrzanym olejem. Po 4 minutach dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę. Na koniec dodać wszystkie pozostałe składniki pomijając wieprzowinę. Całość dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu około 30 minut aż sos się zredukuje. Po tym czasie zdjąćgo z ognia i wystudzić.
2.  Umytą i osuszoną łopatkę zanurzyć w wystudzonym sosie (marynacie) i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
3. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. * Włożyć do niego mięso w brytfance przykrytej folią aluminiową bądź pasującą do niej pokrywką. Zmniejszyć temperaturę do 140 º C i piec całość około 5 godzin.
Wersja ekspresowa: należy zostawić temperaturę 180 º C i piec mięso przez 2 ½ godziny.


Bułeczki hamburgerowe

http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-hamburgerowe-hamburger-buns


Składniki na 8 dużych bułek:
250 ml mleka, letniego
2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
Ponadto:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości na 35 - 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.
Każdy lubi mielone, no prawie każdy :) Ale mini kotleciki na gryza są naprawdę pyszne ! Można je podawać ot tak, na talerzu, w liściach sałaty, a jak ma to być treściwsze danie to można je wrzucić np. do pity lub tortilki

Mini kotleciki mielone


Składniki:
500 gr mięsa mielonego
cebulka dymka ( tylko twarde części)
papryczka chili, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, zmiażdżona przez praskę
sól, pieprz
garść koperku, posiekanego
łyżka utartego imbiru
100 ml zimnej wody
Wszystkie składniki mieszamy, można nawet tak jak Magda Gessler "dawać klapsy". Ogólnie trzeba wyrabiać ok. 10 minut, aż masa będzie jednolita. Formujemy kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Z tej ilości wyjdzie około 20 mielonych. Smażymy na rozgrzanym oleju, po 4-5 minut z każdej strony, na niezbyt mocnym ogniu, aż się ładnie zarumienią.

I na koniec coś co uwielbia mój mąż czyli koreczki. Tym razem zrobiłam w wersji light z rzodkiewką, ogórkiem, mozzarellą i pomidorkiem. Przepis sobie daruje bo przecież każdy umie zrobić koreczki

Oczywiście nieodzownym punktem każdej mojej imprezy jest SOS CZOSNKOWY
Składniki:
kubek jogurtu greckiego light
czubata łyżka majonezu
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Czosnek przeciskamy przez praskę, wsypujemy sół, robimy z tego papkę. Następnie dajemy majonez, łączymy z czosnkiem, na koniec dodajemy jogurt. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem. Gotowe !!!!


Komentarze

Popularne posty