Chlebek Pita z mąki z ciecierzycy i z czarnuszką


Jest to idealny dodatek nie tylko do hariry ( przepis tutaj ) ale również do dań kuchni arabskiej czy hinduskiej. Można również  ten chlebek  rozkroić i jeść z dowolnymi dodatkami.
Samo zrobienie chlebka jest banalnie proste. Jednak dodatek mąki z ciecierzycy powoduje, że ciasto jest dość lepkie i ciężko się formuje. Żeby sobie z tym poradzić wystarczy ręce oraz blat porządnie oprószyć mąką. Jeżeli posiadamy robota kuchennego lub mikser z hakami, proponuje jego użycie. Ułatwi nam to pracę.
Ziarenka czarnuszki ( NIGELLA <3 Seeds) dodaje jeszcze więcej orientu, co sprawia że chociaż na chwilę przenosimy się ciepłe i słoneczne rejony.

Składniki:

100 g maki z ciecierzycy
160 g mąki pszennej ( typ 650)
160 g ciepłej wody
15 g czarnuszki
10 g drożdży
2 łyżeczki oleju
0,5 łyżeczki soli

Wodę oraz rozkruszone drożdże mieszamy. Pozostałe składniki wrzucamy do misy miksera lub innego naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto.
Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto ( jeżeli robimy to ręcznie, proponuję to zrobić łyżką).
Ciasto jest bardzo lepkie, ale nie ma się czym przejmować, takie ma być.
Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.
Na porządnie oprószony mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto. Ręce zanurzamy w mące i dzielimy ciasto na 6, w miarę równych części. Formujemy zgrabne kulki. Ręką je spłaszczamy, tak aby nadać im okrągły kształt, o grubości ok. 0,5 cm.
Jeżeli posiadamy kamień do pizzy, to rozgrzewamy go, to temperatury 240 stopni. Bez kamienia również można sobie poradzić, wystarczy z blachą do pieczenia postąpić jak z kamieniem, czyli porządnie ją rozgrzać.
Placki zostawiamy na łopatce do pizzy oprószonej mąką, na ok 15-20 minut. Jeżeli pieczemy na blasze, proponuje placki położyć na papierze do pieczenia. W obydwu przypadkach chlebki przykrywamy ściereczką.
Nawet przy tak małej ilości chlebków, proponuje pieczenie na dwie tury. Jest to po prostu wygodniejsze.
Wyrośnięte chlebki, kładziemy bezpośrednio na kamieniu lub na blasze ( tutaj wygodniejsze będzie pieczenie na papierze) i pieczemy ok. 10 minut.
Smacznego !
Dodaj napis









Komentarze

Popularne posty