O szparagach.......
Jajo na miękko ze szparagiem |
Sezon na te warzywa jest bardzo krótki. W zasadzie jest już po sezonie, gdzieniegdzie można jeszcze kupić zielone, moje ulubione. Szparagi są bardzo zdrowe, ale też dość drogie. Mimo to, często goszczą na moim stole, bo przecież sezon na nie trwa tylko 6 tygodni.
Są bogate w takie składniki mineralne jak :potas, magnez, fosfor czy wapń.
Osobiście preferuję zielone, nie tylko dlatego że mają dla mnie bardziej wyraźny smak ale przede wszystkim, że nie trzeba ich obierać :) Białe są bardzo delikatne, najbardziej smakują mi w risotto czy też pod postacią zupy krem ale na zielone mam więcej pomysłów, którymi z wami się podzielę.
Poniżej przedstawiam Wam propozycję na śniadanie obiad i kolację.
Szparagi na śniadanie
Składniki:
250 gr szparagów
5 pomidorków koktajlowych
cebulka dymka
1 jajko
Wykonanie:
Szparagi myje, odcinam zdrewniałe końce, kroję na 4-5 cm kawałki (główki zostawiam). Na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojone szparagi ( bez główek). Smażę chwilkę, dodaje cebulkę. Po 3-4 minutach dodaję główki oraz pomidorki i smażę jeszcze dwie minuty. Na środku patelni robię miejsce na jajo i dokładnie tam je umiejscawiam. Doprawiam solą i pieprzem.Smażę do ścięcia białka.
Makaron Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym ( przepis Pascala Brodnickiego)
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części
- 400 ml śmietany 30% *
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 500 g makaronu penne
- 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
- niewielka ilość masła
- niewielka ilość oleju rzepakowego
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
Wykonanie **
Szparagi myje, odcinam zdrewniałe końce, kroję na 4-5 cm kawałki (główki zostawiam). Pierś kurczaka kroję w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucam kurczaka, chwilę smażymy, ok. 5 minut. W tym czasie wstawiam wodę na makaron. Do podsmażonego kurczaka wrzucam szparagi ( bez główek, na nie przyjdzie pora). Smażymy kilka minut. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotujemy chwilę, aż śmietanka odparuje. Na koniec dodajemy główki oraz pomidorki, chwile gotujemy. Odcedzony makaron, ugotowany al dente wrzucamy do sosu ***. Mieszamy, jeżeli makaron jest zbyt suchy, dolewamy wodę z makaronu ( nie całą, żeby makaron nie pływał w sosie chyba, że będzie taka potrzeba). Opcjonalnie można posypać parmezanem :)
* Użyłam o wiele mniej, około 200 ml, braki płynów uzupełniłam wodą z gotowania makaronu
** Moje, uproszczone. Oryginalne jest na stronie https://kuchnialidla.pl/product/Makaron-penne-z-kurczakiem-i-szparagami-w-sosie-smietanowym
*** Przed odcedzeniem makaronu, odlewam szklankę wody z gotowania
Sałatka z cieciorką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Składniki ( 2-3 porcje):
500 gr szparagów
puszka cieciorki
100 gr pomidorków koktajlowych
cebulka dymka
oliwa czosnkowa
natka pietruszki
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce. Rozgrzewamy oliwę na patelni wrzucamy pokrojone w ok. 5 cm kawałki szparagów ( główki zostawiamy). Smażymy kilka minut. Teraz wrzucamy główki , odsączoną cieciorkę, pokrojoną cebulkę dymkę oraz pomidorki, przekrojone na pół. Smażymy jeszcze chwilę, na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
Poza tymi przepisami można po prostu szparagi używać jako dodatek do steków, mięs pieczonych czy też ryb. Można je ugotować, ale ja jednak wolę wersję grillowaną lub pieczoną. Jeżeli zostaną nam jakieś resztki z obiadu, można na następny dzień zjeść je z jajem ugotowanym na miękko lub w koszulce.
Poza tymi przepisami można po prostu szparagi używać jako dodatek do steków, mięs pieczonych czy też ryb. Można je ugotować, ale ja jednak wolę wersję grillowaną lub pieczoną. Jeżeli zostaną nam jakieś resztki z obiadu, można na następny dzień zjeść je z jajem ugotowanym na miękko lub w koszulce.
Stek z antrykotu podany na szparagach |
Komentarze
Prześlij komentarz