Azjatyckie śniadanie na kolacje

Kedegree jest to potrawa, składająca się z ryżu, ryby, warzyw oraz jajek gotowanych na twardo. Azjaci tą potrawę jedzą na śniadanie, natomiast w moim przekonaniu jest to idealne danie na lekki obiad lub kolację. Do mojego kedegree wykorzystałam resztki smażonej makreli, która była gwiazdą obiadu, dzień wcześniej. Do tej potrawy można oczywiście użyć dowolnej ryby, nawet wędzonej. To jest również idealna potrawa na wykorzystanie resztek ryżu, który nam został po obiedzie.




Azjatyckie kedegree z makrelą

150-200 gr smażonej makreli lub innej ryby
100 gr mrożonego groszku
1 świeża chili
pęczek cebuli dymki
czerwona papryka
czubata łyżeczka kurkumy
200 gr ryżu ( najlepiej brązowego), wcześniej ugotowanego
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz do smaku
czubata łyżka świeżo startego imbiru
puszka białej fasolki ( opcjonalnie)

Białe części cebuli dymki, chili pokrojoną w plasterki oraz kurkumę, smażymy chwilę na patelni. Po 2-3 minutach dodajemy imbir i smażymy wszystko jeszcze 2 minuty. Po tym czasie dodajemy warzywa. Po ok. 10 minutach dodajemy ryż, mieszamy. Dodajemy rybę, doprawiamy do smaku. Jak wszystko się podgrzeje, kładziemy jajka pokrojone w ćwiartki, posypujemy szczypiorkiem.




Komentarze

Popularne posty