Chlebek cukiniowy




Sezon na cukinie trwa. Te osoby co same uprawiają to warzywo wiedzą, że jak już zbierzemy pierwszy owoc to zaczyna się maskara. Atakują z każdej strony ! I co tu z nią robić ? 
Jest to jedno z moich ulubionych warzyw, przede wszystkim dlatego że można z niego robić wiele rzeczy. Większość Polaków z przerośniętych cukinii robi leczo. Ja za tą potrawą nie przepadam, chyba że zamiast kiełbasy użyję mięsa drobiowego lub schabu wieprzowego. Moje ulubione to ratatouille ( ratatuj), moussaka, przetwory na zimę, placuszki z cukinii a przede wszystkim ciasto. 
Chlebek cukiniowy to hit ! Mój bart, który za cukinią saute nie przepada, stwierdził że w takiej postaci to warzywo może jeść codziennie. Dlatego piekę to ciasto średnio raz na tydzień.
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, który w oryginale znajdziecie tutaj. Jedyne co zamieniłam to mąkę białą na pełnoziarnistą. Jest to idealna propozycja na drugie śniadanie czy też podwieczorek.

Ciasto z cukinii


2 jajka
1 i 1/3 drobnego cukru do wypieków
500 gr ( około 3 szklanki) startej cukinii
150 gr roztopionego masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej zwykłej
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać ( z pełnoziarnistej mogą zostać otręby, wsypać je również), połączyć z sodą oraz cynamonem i gałką.
Masło roztopić ( ja to robię w mikrofali). Jajka oraz cukier ubić, aż masa stanie się puszysta. Dodać roztopione masło, połączyć z cukinią. Dodać mąkę z przyprawami, wymieszać. Na koniec dodajemy bakalie.
Rozdzielić między dwie keksówki ( 10 x 20 cm), wcześniej wysmarowane masłem oraz oprószone mąką.
Piec w temp. 175 stopni około godziny, jednak najlepiej sprawdzić przed końcem pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest dobre.

Komentarze

Popularne posty