Ciasto orzechowe z cukinią
Jest mocno arachidowe, wilgoci nabiera następnego dnia. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Przepis trochę zmieniłam, bo w oryginalne używane były orzechy laskowe a ja akurat miałam arachidowe. Bardzo proste w wykonaniu. Polecam !
Składniki:
250 g startej, nieodsączonej cukini
250 g mąki pszennej, przesianej
200 gr zmielonych orzechów arachidowych lub mąki arachidowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 duże jajka
150 ml oleju roślinnego
180 g jasnego, brązowego cukru
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Mąkę, zmielone orzechy, cynamon, proszek do pieczenia, sól oraz sodę mieszamy, odstawiamy.
W drugim pojemniku mieszamy rózgą kuchenną, olej, jajka oraz cukier. Dodajemy suche składniki, ale nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia składników ( masa może być dość gęsta). Na koniec dodajemy cukinię.
Do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej ( tylko dno) papierem do pieczenia, wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 40-45 minut chociaż wcześniej można już sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe ( wszystko zależy od wilgotności orzechów i cukinii).
Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy garścią, rozdrobnionych, niesolonych orzechów arachidowych.
Polewa czekoladowa
70 g czekolady gorzkiej
70 ml mleka
Czekoladę i mleko wkładamy do miseczki, wstawiamy do mikrofali na 30 sekund. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Lekko przestudzoną masą polewamy ciasto, posypujemy orzechami.
Ciasto można podać z lodami waniliowymi :)
Komentarze
Prześlij komentarz