Frytki z cukinii, kurczak po amerykańsku i gorące kolby kukurydzy !

Kolejny trzeci przepis w tygodniu z cukinią to obiad kompletny. Do złudzenia przypomina zestaw mojego ulubionego fastfoodu, ale szybkie to danie na pewno nie jest. I jednak jest zdrowe. Niezbędny przyrząd do wykonania tego dania to olej w sprayu. Jakiś czas temu zakupiłam taką buteleczkę i obecnie nie wyobrażam sobie gotowania bez tego gadżetu. Najlepiej kupić taki do uzupełniania. Przydaje się szczególnie wtedy gdy chcemy ograniczyć tłuszcz przy pieczeniu ale także idealnie się nadaje do spryskiwania form do pieczenia.

Kurczak po amerykańsku


10-12 podudzi z kurczaka

Marynata:
4 czubate łyżki musztardy dijon
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli
2 jajka
łyżeczka sosu worcester
świeżo zmielony pieprz

 Do torebki na mrożonki ( najlepiej strunowa ) wkładamy podudzia ( można im odciąć torebki stawowe, będą bardziej estetyczne). Pozostałe składniki marynaty mieszamy, wlewamy do torebki, masujemy, aby każdy kawałek był nią pokryty. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Panierka

200 gr bułki tartej
łyżeczka chili
czubata łyżeczka wędzonej papryki

Składniki panierki mieszamy, wkładamy do torebki strunowej. Każdy zamarynowany kawałek obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 45 minut wcześniej każdy kawałek spryskując olejem. W połowie czasu pieczenia odwracamy kawałki kurczaka.

Frytki z cukinii


2 średnie cukinie

Cukinie kroimy w grube plastry ( ja pokroiłam na 4), odcinamy końce. Ścinamy wierzchnią warstwę tak, żeby plastry były równe. Przekrawamy na pół, następnie kroimy w centymetrowe paski ( jednym słowem frytki ). Każda frytkę maczamy w  resztce marynaty z kurczaka, tak samo robimy z panierką, która nam została. Każdą frytkę kładziemy na blasze do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem i tak samo jak z mięsem spryskujemy olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 25 minut.* Można frytki odwrócić na drugą stronę w połowie czasu pieczenia, ja tego nie robię.

*jeżeli pieczemy razem z kurczakiem proponuję blachę z frytkami wstawić wyżej

Kolby kukurydzy

4 kolby kukurydzy

Kukurydzę gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z wody, układamy między kawałki kurczaka ( który już się piecze), posypujemy wiórkami masła lub smakowym masełkiem ( które zawsze mam w zamrażarce ). Pieczemy około 15 minut.


Komentarze

Popularne posty