Gorąca lawa czyli musaka z cukinią
Musaka jest to danie pochodzące z Grecji. W oryginale używa się również bakłażana. Ja go nie używam. Nie dlatego, że go nie lubię, tylko moi rodzice go nie hodują a cukinii mamy bardzo, bardzo dużo.
Musake robię raz w roku. Przede wszystkim dlatego, że jest bardzo pracochłonna. Poza tym zawsze mi wychodzi straszna ilość i jemy ją nawet trzy dni. Ale warto. Jest to taka lasagne tyle, że bez makaronu :)
Muska z cukinią ( 8 porcji)
Składniki:
700 g ziemniaków
1 kg cukinii
1 kg mięsa mielonej szynki wieprzowej
700 ml passaty
laska cynamonu
olej do smażenia
sól, pieprz
łyżka suszonego oregano
2 cebule
czosnek, kilka ząbków
200 g sera żółtego
40 g masła
500 ml ciepłego mleka
40 g mąki pszennej
Rozgrzewamy patelnie, wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso. Cebulę pokrojoną w piórka dodajemy jak mięso się lekko podsmaży.
Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Solimy do smaku
Dodajemy pasattę, laskę cynamonu, 200 ml wody, oregano i dusimy na wolnym ogniu ok. 1 h.
Cukinię i ziemniaki kroimy w plasterki. Warzywa grillujemy, lub podsmażamy. Można też to zrobić w piekarniku, jeżeli mamy opcję grillowania.
Połowę sera tarkujemy. Na dnie brytfanki, układamy połowę ziemniaków, polewamy sosem, posypujemy serem, następnie kładziemy połowę cukinii i na to znowu sos i ser. Potem to wszystko powtarzamy, na końcu układamy cukinię.
Robimy sos beszamelowy. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę. Jak się wszystko połączy, wlewamy pomału mleko, cały czas energicznie mieszając ( najlepiej kogoś poprosić o pomoc).
Jak sos zgęstnieje, dodajemy resztę sera, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Gorący sos wlewamy na warstwy cukinii, ziemniaków i mięsa. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1-1,5 h, najlepiej na niższej półce, bo góra musaki szybko się pali ( co mi się zdarzyło).
Musakę najlepiej się kroi jak nieco ostygnie, około 30 minut po wyjęciu z piekarnika. Jeżeli robimy ucztę w stylu greckim, można podać to danie wspólnie z sałatką grecką.
Komentarze
Prześlij komentarz