Kurczak w maślance, coleslaw .....i parę słów o syropie z agawy

Jako mała dziewczynka myślałam że maślanka to coś strasznego. Na moje pytanie, gdzie jest tata, Babcia odpowiadała, że utopił się w maślance. Do dziś nie wiem co to znaczy, ale maślanka bardzo często u mnie gości jako marynata do kurczaka. Dzięki niej mięso staje się soczyste i kruche.
Pierwszy raz marynowałam tak mięso korzystając z przepisu Nigelli Lawson, jednak tak naprawdę do marynaty można dodać co  lubimy. Każda część kurczaka nadaję się, mogą być piersi, z których później zrobimy kotlety  czy też podudzia, na które przepis podam poniżej.
W przepisie na kurczaka i surówkę pojawia się  też syrop z agawy. Nie ulegam modom jedzeniowym, jednak ten produkt używam z wygody. Po pierwsze, do marynat czy sosów, często używa się płynnego miodu. Jeżeli mamy prawdziwy miód, z pasieki, ulega dość szybko krystalizacji. Można używać zamiast miodu syropu klonowego, który zawsze pozostaje płynny, jednak u nas jest bardzo drogi. Syrop z agawy jest nieco tańszy i ma prawie o 170 kcal/100 gr mniej. Polecam :)


Kurczak w maślance

Składniki :

12 podudzi ( pałek)
2 szklanki maślanki
3-4 łyżki oleju
3-4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 suszona, pokruszona papryczka chili lub 1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka syropu z agawy  lub syropu klonowego ( może być też miód)

Do dużego worka na mrożonki wlewamy maślankę i przyprawy. Mieszamy. Do gotowej marynaty wrzucamy podudzia, masujemy aby ładnie się wszystko pokryło. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowany mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy ok. 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 200 stopni i trzymamy mięso jeszcze 30 minut. Jeżeli kolor nam nie odpowiada na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg. 
Mi najlepiej pasuje to takich podudzi sałatka coleslaw oczywiście w wersji odchudzonej :)

Odchudzona, megaszybka surówka coleslaw

Żeby surówka była megaszybka, potrzebny będzie malakser. Jak ktoś nie ma, wszystkie składniki tarkujemy :)

1/4 kapusty białej, średniej wielkości
2 marchewki, obrane
pół pęczka pietruszki lub koperku
3 łyżki jogurtu typu greckiego ( może być light)
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki soli
łyżeczka syropu z agawy

Kapustę i marchewkę wrzucamy do malaksera ( lub tarkujemy). Pulsacyjnie miksujemy, aż warzywa będą odpowiednio rozdrobnione. Doprawiamy, wrzucamy posiekaną nać pietruszki, na koniec mieszamy z jogurtem. 










Komentarze

Popularne posty