Moje ulubione placki z cukinii

Placki z cukinii można robić na wiele sposobów. Na grecki sposób z fetą i miętą, samą cukinią, z ziemniakami, z kaszą jaglaną. Moja ulubiona wersja to z ziemniakami, marchewką i cebulką dymką. Nic odkrywczego, ale to chyba najczęściej powtarzane danie u mnie w domu. Można je podawać same, z jogurtem czy tez gulaszem. Mi jednak najbardziej smakuje z sosem tzatziki.



Placki z cukinii, ziemniaków i marchewki ( 4 porcje)


500 gr cukinii
500 gr ziemniaków
2 marchewki
2 jajka
2 czubate łyżki mąki ( może być pełnoziarnista)
pół pęczka cebulki dymki
sól, pieprz

Ścieramy cukinię, posypujemy solą, odstawiamy na ok. 20 min. Po tym czasie, odsączamy dokładnie z wody. Tarkujemy pozostałe warzywa, ziemniaki na małych oczkach, marchewkę na większych. Mieszamy, sprawdzamy czy jest dostatecznie słone, dodajemy jajka, mąkę i pokrojoną dymkę. Wszystko razem mieszamy. Smażymy na złoty kolor ok. 4-5 minut z każdej strony. Można też je upiec w piekarniku. Na lekko natłuszczony papier do pieczenia ( można użyć sprayu), kładziemy placki, pieczemy w 200 stopniach ( włączona opcja grill), 10 minut, następnie odwracamy na druga stronę i również pieczemy 10 minut ( lub do złotego koloru)



Sos tzatziki

200 gr jogurtu greckiego ( może być light)2 ogórki gruntowe
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie koperek lub mięta

Rozcieramy ząbek czosnku z solą, aż powstanie pulpa. Ogórki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jogurt, mieszamy, doprawiamy i odstawiamy na kilkanaście minut.


Komentarze

Popularne posty