Zupa krem z cukinii
Zupy krem są zdrową i dietetyczną propozycją na kolację. I czasami jedyną potrawą którą można jeść jak ma się problem z gryzieniem :) Lubię taką formę zupy, przede wszystkim dlatego że robi się je szybko. Warzywa możemy pokroić byle jak, i tak to potem będzie miksowane. Poniżej podaję przepis na zupę oczywiście z gwiazdą tego tygodnia czyli CUKINIĄ :)
Zupa krem z cukinii
1 kg cukinii
500 gr ziemniaków
2 marchewki
4 ząbki czosnku, obrane
1 średnia cebula
2 łodygi selera naciowego
1 mała suszona papryczka chili lub pół łyżeczki sproszkowanej
sól, pieprz
Ziemniaki, marchewkę, seler, cebulę kroimy w kawałki. Do garnka wlewamy oliwę lub kawałek masła, wrzucamy warzywa. Dodajemy całe ząbki czosnku, mieszamy. Na koniec wrzucamy pokrojoną cukinię, zalewamy bulionem lub wodą, jednak tak żeby do końca nie zakrywało warzywa. Gotujemy to miękkości ok.20-30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę żeby ostygło, bo podobno gorąco niszczy ostrza blendera. Miksujemy zupę, oceniamy konsystencję ( jak jest zbyt gęsta można dodać trochę płynu), próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem dodajemy trochę jogurtu naturalnego.
Zupa krem z cukinii
1 kg cukinii
500 gr ziemniaków
2 marchewki
4 ząbki czosnku, obrane
1 średnia cebula
2 łodygi selera naciowego
1 mała suszona papryczka chili lub pół łyżeczki sproszkowanej
sól, pieprz
Ziemniaki, marchewkę, seler, cebulę kroimy w kawałki. Do garnka wlewamy oliwę lub kawałek masła, wrzucamy warzywa. Dodajemy całe ząbki czosnku, mieszamy. Na koniec wrzucamy pokrojoną cukinię, zalewamy bulionem lub wodą, jednak tak żeby do końca nie zakrywało warzywa. Gotujemy to miękkości ok.20-30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę żeby ostygło, bo podobno gorąco niszczy ostrza blendera. Miksujemy zupę, oceniamy konsystencję ( jak jest zbyt gęsta można dodać trochę płynu), próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem dodajemy trochę jogurtu naturalnego.
Komentarze
Prześlij komentarz