Domowe mleko kokosowe
Gwiazdą tego tygodnia będzie mleko kokosowe. Podzielę się pięcioma przepisami, w większości
będą to zdrowe desery:)
Pierwszy przepis to podstawa czyli mleko kokosowe. Nie jestem przeciwniczką laktozy, ale czasami dobrze spróbować czegoś nowego. Długo nie mogłam się zmotywować, żeby zrobić własne mleko kokosowe. A to przecież jest takie proste! Takie mleko można użyć do deserów, kakao, owsianki czy też curry. Przetestowałam dwa sposoby. W pierwszym wiórki kokosowe zalałam zimna wodą i zostawiałam na 3 godziny , następnie zblendowałam. W mleku widoczne były grudki tłuszczu i nie wyglądało estetycznie. Drugi przepis pochodzi z bloga AgataBerry, który w całości jest poniżej.
Domowe mleko kokosowe ( przepis na 800 ml mleka, niskotłuszczowego)
Składniki:
szklanka wiórków kokosowych ( najlepiej bez konserwantów)
4 szklanki wrzącej wody
Wiórki zalewam wrzącą wodą, zostawiam na 15 minut. Po upływie tego czasu, blenduję całość. Możemy użyć blendera zanużeniowego lub stojącego, jak nam wygodniej. Cały płyn z wiórkami przelewam na sitko wyłożone czystą ściereczką lub gazą. Odciskamy i mamy pyszne, gotowe mleko.
Jest też drugi sposób. Wiórki zalewamy dwoma szklankami wrzącej wody. Blendujemy, odcedzamy mleko. Pozostałe wiórki zalewamy ponownie dwoma szklankami wrzącej wody, blendujemy, odcedzamy.
Jeżeli chcemy uzyskać bardziej tłuste mleko np. do curry wystarczy zmienić proporcje np. szklanka wiórków kokosowych na dwie szklanki wody.
Komentarze
Prześlij komentarz