Kokosowy pudding z chia i musem truskawkowym


Ten deser jest naprawdę prosty. Nasiona chia są ostatnio bardzo popularne. Są jednak dość drogie  ale starczają na długo. Oprócz puddingów i kisieli, można jej dodawać do wypieków oraz batoników energetycznych. Jeżeli robimy pudding z mleka kokosowego własnej roboty, które ma niska zawartość tłuszczu, smak nie będzie zbyt wyraźny. Pierwowzór tego przepisu pochodzi z bloga Moje Wypieki

Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego
200 g truskawek
6 łyżek nasion chia
2-4 łyżek syropu z agawy, miodu lub syropu klonowego

Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek, blendujemy. Jeżeli truskawek jest mniej niż szklanka, dopełniamy wodą. Słodzimy jedna łyżką syropu z agawy ( jak będzie mało można, dodać jeszcze jedną), mieszamy z dwoma łyżkami nasion chia.
Mleko kokosowe lekko podgrzewamy, słodzimy, mieszamy z 4 łyżkami chia. Zostawiamy na ok. 30 minut.
Po upływie tego czasu jeszcze raz mieszamy , ewentualnie dosładzamy i wkładamy do lodówki. na kilka godzin lub całą noc.
Po tym czasie rozkładamy do szklanek lub pucharków, dwuwarstwowo.
Smacznego !




Komentarze

Popularne posty