Makaron z chili, czosnkiem i pietruszką
To jest jedna z tych potraw, która ratuje mnie przed śmiercią głodową w momencie pustek w lodówce.
Makaron zawsze mam, parmezan też a chili, czosnek i pietruszka to moja święta trójka. Najbardziej smakuje mi wersja z makaronem pełnoziarnistym, jednak tym razem nie miałam go w posiadaniu.
Danie się robi naprawdę w 10 minut!
Składniki ( 2 porcje):
200 g makaronu typu spaghetti
1 chili ( bez pestek)
2 ząbki czosnku
pół pęczka pietruszki
czubata łyżka startego parmezanu
świeżo zmielony pieprz
oliwa
Wstawiamy garnek z wodą, jak zacznie się gotować dodajemy sól i wrzucamy makaron.
W tym czasie rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojone chili, chwilę,smażymy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
Dwie minuty przed czasem wskazanym na opakowaniu makaronu, sprawdzamy czy jest dobry. Powinien być al dente, gdyż będzie jeszcze mieszany na patelni.
Zanim odcedzimy makaron, odlewamy kubeczek wody z gotowania.
Na patelnię wrzucamy czosnek i smażymy około minuty na bardzo wolnym ogniu.
Dodajemy makaron, jak jest suchy dolewamy wodę ( odrobinę, nie cały kubek) z gotowania, mieszamy. Wsypujemy posiekana natkę pietruszki, jeszcze chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy starty parmezan i świeżo zmielony pieprz.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz