Pancakes
Pancakes to śniadanie, które lubią nie tylko dzieci :) Robi się je szybko. Można je podawać z samym syropem klonowym, owocami dżemem ale ja najbardziej lubię z chrupiącym bekonem i syropem :)
Używałam mąki samorosnącej, jednak jeżeli takiej nie posiadamy to można dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia do zwykłej mąki. Do smażenia pancakes użyłam patelni z powłoką teflonową, nie użyłam tłuszczu do smażenia a odrobinę masła dodałam do ciasta.
Składniki (na 25 placuszków)
225 g mąki samorosnącej
300 ml mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 jajka
Masło topimy, zostawiamy do ostudzenia. Wszystkie składniki miksujemy, na jednolitą masę.
Ciasto przelałam do dzbanka, bo łatwiej jest wtedy porcjować zgrabne placuszki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcje ciasta ( moje były wielkości nakrętki od słoika). Czekamy aż na całej powierzchni pojawią się pęcherzyki, wtedy przewracamy na drugą stronę.
Jeżeli pancakes podajemy z bekonem, to cienkie plasterki boczku kładziemy na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i czekamy aż się zrobią chrupiące. Gotowy boczek przekładamy na ręcznik papierowy, żeby nie straciły chrupkości a przy okazji pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz