Pieczone ratatouille z udkami kurczaka
Ratatouille jest to potrawa z Francji. Składa się z papryki, pomidorów, cebuli, bakłażana oraz cukinii. We Francji jada się jako dodatek do mięs ale również może być daniem samodzielnym. Nam najbardziej smakuje z kuskusem, jednak można podawać z ryżem lub chlebem.
Dzisiaj jednak nie podam przepisu na klasyczne "ratatuj". Z powodu braku czasu oraz weny na wymyślne gotowanie, powstał przepis na to danie, jedno garnkowe. Warzywa razem z filetami udek kurczaka wrzuciłam do piekarnika, i obiad tak naprawdę zrobił się sam.Każdy lubi i potrzebuje takich przepisów :) Oczywiście można użyć piersi kurczaka czy tez indyka, ale filety z udek są bardziej soczyste i smakowite, moim zdaniem :)
Składniki( 3-6 porcji):
6 filetów z udek kurczaka
2 duże lub 4 małe dojrzałe pomidory
2 mała lub jedna duża czerwona papryka
1 zielona cukinia
1 bakłażan
2 czerwone cebule
4-5 ząbków czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
oliwa
łyżeczka wędzonej papryki ( opcjonalnie)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( termoobieg).
Pomidory kroimy na ćwiartki, paprykę pozbywamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki ( mogą być trójkąty), cebulę obieramy i kroimy w duże łódeczki. Cukinię pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Bakłażana również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do foliowego woreczka, dodajemy pół łyżeczki soli, pieprz i dodajemy łyżkę oliwy. Mieszamy, i wykładamy na dość spore naczynie do zapiekania.
Oczyszczone udka wkładamy do woreczka po warzywach. Dodajemy sól, pieprz oraz wędzoną paprykę, skrapiamy oliwą. Wszystko razem masujemy.
Udka wykładamy na warzywa, posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy około 60 minut,od czasu do czasu mieszając.
Danie podałam z kuskusem.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz