Ragu po bolońsku
To danie to tak naprawdę spaghetti bolognese. Sos, na którym podam przepis jest po prostu dłuższą wersją przepisu, który już podawałam (przepis na szybkie spaghetti jest poście Na początek).
Przed wszystkim mięso powinno być wołowe, wino czerwone wytrawne ( dość dobre) a warzywa drobno pokrojone. I jeszcze coś jest niezbędne przy przygotowaniu tej potrawy....czas :)
Ragu bolognese z makaronem
1 duża cebula
500 gr mięsa mielonego wołowego
szklanka czerwonego wina wytrawnego
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cukinia ( opcjonalnie)
olej do smażenia
2 puszki pomidorów w puszce
sól, pieprz, cukier, liść laurowy
suszone oregano
garść posiekanej natki pietruszki i bazylii
Na rozgrzaną głęboką patelnie lub brytfankę wlewamy olej, wrzucamy mięso. Łopatką drewnianą rozdrabniamy. Jak się podsmaży wrzucamy cebulę, smażymy aż się zeszkli. Po kilku minutach wrzucamy pozostałe warzywa, drobno pokrojone oraz czosnek, pokrojony w plasterki. Chwile podsmażamy. Wlewamy wino, czekamy aż odparuje.
Wrzucamy pomidory z puszki, a do puszek wlewamy trochę wody, żeby wypłukać resztę soku pomidorowego i wlewamy do brytfanki. Dodajemy liść laurowy, łyżeczkę cukru oraz sporą garść suszonego oregano. Zmniejszamy ogień i dusimy sos ok. 1,5-2 h. Pod koniec gotowania solimy, dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz. Próbujemy, i ewentualnie doprawiamy jeżeli sos jest za mało słony lub za kwaśny. Na koniec dodajemy posiekane zioła.
Podajemy z makaronem. Ja najbardziej lubię bavette (takie cienkie tasiemki), ale tak naprawdę każdy się nada. Na koniec koniecznie posypujemy drobno startym parmezanem :)
Komentarze
Prześlij komentarz