Tort kokosowy z czekoladowym biszkoptem


Ten tort to jest idealne zakończenie tygodnia z mlekiem kokosowym. Nie jest to dietetyczny przepis. Ale to chyba najlepszy tort jaki jadłam. Mocno czekoladowy biszkopt, biała masa z lekko, kokosową nutą do tego do przełamania słodko-kwaśny dżem. Czy może coś być lepszego? :)
Tort zrobiłam, dla mamy z okazji urodzin <3


Składniki na biszkopt:


5 jajek ( białka oddzielić od żółtek)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki kakao
50 g gorzkiej czekolady, startej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubijamy na sztywno ( uważając żeby ich nie przebić), następnie nadal ubijając, dodajemy łyżka po łyżce cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy, żółtko po żółtku.

Mąkę oraz kakao przesiewamy, mieszamy z czekoladą. Do masy jajecznej delikatnie, partiami dodajemy suche składniki. Mieszamy, najlepiej robić to szpatułką ( ja używam silikonowej), bardzo delikatnie, kolistymi ruchami,  tak żeby piana  z białek nie osiadła.

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia ( tylko dno), biszkopt delikatnie przekładamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i pieczemy 35-40 minut, albo do suchego patyczka.

Jak ciasto będzie gotowe, z wysokości 30 cm upuszczamy formę. Dzięki temu biszkopt będzie równy i studzimy w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu, delikatnie wyciągamy z tortownicy, pomagając sobie nożykiem.

Biszkopt przekroić na trzy części.

Krem kokosowy:


2 puszki mleka kokosowego po 400 ml
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki likieru kokosowego lub rumu
1 szklanka wiórków kokosowych

Puszki mleka kokosowego władamy na przynajmniej 24 h do lodówki. Pozostałe składniki ( oprócz cukru), powinny być schłodzone.

Puszki z mlekiem kokosowym otwieramy, dnem do góry. Delikatnie zlewamy wodę kokosową ( przyda się do nasączenia biszkoptu) a śmietankę kokosową przekładamy do misy miksera.

Dodajemy resztę składników i miksujemy do czasu aż masa będzie puszysta i gęsta ale trzeba uważać, żeby się nie zważyła.

Poncz:

woda kokosowa ( ta co została nam z mleka kokosowego)
3 łyżki likieru kokosowego lub rumu

Składniki wymieszać

Ponadto :

300-350 g dżemu truskawkowo-porzeczkowego ( na który przepis znajdziecie tutaj)
truskawki do przybrania
wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu

Wykonanie:

Pierwszy blat położyć na paterze, naponczować. Posmarować go połową dżemu, wyłożyć 1/3 kremu. Położyć następny blat i powtórzyć czynności. Ostatni blat, ponczujemy, a resztę masy rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach. Obsypać wiórkami, przystroić truskawkami.
Smacznego !




*Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Trochę go zmieniłam. Zamiast 750 g serka, użyłam 500 g i jeszcze śmietankę 200 ml bo masa wydawała się mi bardzo gęsta ale to wszystko zależy ile będziemy mieli śmietanki kokosowej. Tego nigdy nie wiadomo, co zastaniemy w puszcze. Dlatego autorka proponuje zamiast kupno śmietanki kokosowej.
Zamiast dżemu truskawkowego użyłam, takiego z czerwoną porzeczką. Masa kokosowa jest mdła, dlatego moim zdaniem dżem o kwaśnym smaku lepiej się komponuje ale to już kwestia gustu.

Komentarze

Popularne posty