Zapiekanka rybna z puree cukiniowo-ziemniaczanym i szpinakiem
Angielskie danie Fish Pie często gości na moim stole. Jest to danie proste aczkolwiek, trochę czasochłonne. W podstawowym przepisie rybę gotuje się w mleku, potem z tego płynu o rybim aromacie robi się sos beszamelowy. Lubie tą wersję ale przepis poniżej powstał po przeglądzie lodówki. Szpinak zawsze mam ( używam do smoothie) ale czasami zapomnę o nim, a do trwałych produktów raczej on nie należy . Ser pleśniowy może być mrożony a zamiast cukinii można użyć inne warzywo np. kalafior albo w ogóle pominąć tego typu dodatek i zrobić puree w 100 % ziemniaczane.
Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:
Puree:
Składniki:
500 g ziemniaków
500 g cukinii
30 g masła
sól pieprz
Cukinię kroimy w półplasterki, wrzucamy na rozgrzana oliwę, chwilę smażymy. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy pod przykryciem ok. 20 min.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy około 15 minut.
Jak cukinia będzie miękka, ścigamy pokrywkę i czekamy aż woda odparuje.
Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, żeby nie było wody ( bo zamiast puree, zrobi nam się zupa krem). Cukinię i ziemniaki ugniatamy lub pomagamy sobie blenderem. Dodajemy masło, doprawiamy i mieszamy
Szpinak:
200 g szpinaku świeżego
30 g sera pleśniowego np. Lazur
2 ząbki czosnku
Na roztopione masło wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Po 30 sekundach wrzucamy umyty szpinak. Smażymy do tego momentu, aż cała woda odparuje. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz.
Ryba:
30 dag ryby białej np. dorsz lub łupacz
sól, pieprz
30 g maki
sok z połowy cytryny
Rybę kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
Do woreczka na mrożonki wrzucamy mąkę oraz kawałki ryby.
Pokryte mąką kawałki ryby smażymy po 4-5 minut z każdej strony.
Zapiekanka:
Kawałki ryby kładziemy na dnie naczynia do zapiekania. Wykładamy na nie szpinak, posypujemy serem. Na całość wykładamy puree, wyrównujemy, łyżka lub nożem robimy małe dziurki, żeby soki mogły odparować.
Do nagrzanego piekarnika do 200 stopni ( z termoobiegiem) wkładamy zapiekankę. Pieczemy około 20 minut. po czym włączamy ( jeżeli mamy) funkcję grilla i zostawiamy jeszcze na 5 minut.
Zapiekanka łatwiej się kroi jak trochę ostygnie.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz