Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów
To jest kolejna zupa krem. Ale tym razem przed ugotowaniem warzywa trzeba upiec. Pieczenie papryki i pomidorów wydobywa ich słodycz. Przepis prosty, każdy sobie poradzi :)
Składniki (4 porcje):
1 duża papryka lub dwie małe
4 średnie pomidory
1 czerwona cebule
5-6 ząbków czosnku
1 cukinia ( opcjonalnie)
papryczka chili
sól, pieprz,cukier
oliwa
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, ale dość duże żeby było nam łatwo ściągnąć skórę. Pomidory kroimy na pół, wykrawamy twarde części. Cebulę obieramy, kroimy na 4 części. Ząbki czosnku lekko miażdżymy, zostawiamy w łupinie. Chili zostawiamy w całości.Wszystkie warzywa ( oprócz cukinii) wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, oprószamy solą i pieprzem i ulubionymi suszonymi ziołami np. oregano, skrapiamy oliwą.
Brytfankę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, na około 1 h.
Po tym czasie paprykę ( również chili) wkładamy do woreczka foliowego albo do miski i przykrywamy folią. Pomidory w całości przekładamy do garnka, czosnek wyduszamy z łupinek, cebulę również wkładamy do garnka a cukinię kroimy w cienkie półksiężyce. Po 10 minutach obieramy papryki ze skórki i również wrzucamy do garnka.Zalewamy wrzącą wodą, tak aby nie pokrywała w całości warzywa. Gotujemy ok. 15 minut. Chwilę studzimy i miksujemy. Jeżeli trzeba dodajemy sól i cukier, ulubione zioła np. natkę pietruszki lub bazylię.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz