Zupa rybna z chorizo i ciecierzycą


Nie przepadam za zupa rybną ale ta naprawdę przypadła mi do gustu. Dzięki kiełbasie chorizo, danie to nabiera innego wymiaru, a warzywa, ryba i ciecierzyca idealnie dopełniają się smakami. Propozycja idealna na chłodniejszy, jesienny wieczór :)


Składniki (4 porcje):

500 g filetów białej ryby np. dorsza
100 g kiełbasy chorizo
puszka ciecierzycy
2 łodygi selera naciowego
2 duże pomidory
1 duża czerwona papryka lub dwie małe
1 zielona cukinia
1 żółta cukinia
2 marchewki
1 por, tylko biała część
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
liść laurowy

Chorizo kroimy na plasterki, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Po chwili dodajemy pokrojony w półksiężyce pora, smażymy kilka minut.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa. Obieramy marchewki, kroimy w półplasterki, pomidory parzymy, obieramy ze skórki, seler naciowy kroimy, cukinię pozbywamy środków i kroimy w kostkę lub trójkąty, paprykę pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w zgrabne kawałki. Wrzucamy warzywa oprócz pomidorów i cukinii, oraz pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę smażymy. Dodajemy posiekane pomidory, zwiększamy ogień i chwilę dusimy.
Wlewamy 1,5 litra wody lub wywaru * i gotujemy ok. 30 minut. Solimy.
Po tym czasie dodajemy ciecierzycę oraz cukinię i gotujemy jeszcze 15 minut.
Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę rybę i gotujemy ją 3 - 5 minut.
Próbujemy czy smak nam odpowiada i wyłączamy ogień.

Zupę podałam z ciabattą własnego wypieku. Korzystałam z tego przepisu.


Jeżeli mamy głowy, lub resztki ryb z filetowania ( które wcześniej zamroziliśmy), to jest idealna okazja żeby zrobić z nich wywar.

Wywar rybny z resztek

Wszystkie resztki jakie mamy w posiadaniu zalewamy zimną wodą, dodajemy dwa liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczkę soli,doprowadzamy do wrzenia i wolno gotujemy około 30 minut lub dłużej.





Komentarze

Popularne posty