Piersi kurczaka w boczku i kaszotto z cukinią
To jest danie, które tak naprawdę bardzo szybko się robi. Kasza pęczak należy do moich ulubionych , a w takiej postaci to mogłabym ją jeść codziennie.
Piersi w boczku są tak naprawdę małokaloryczne. Używamy cienkich plasterków boczku, a dzięki takiemu ubranku, suche zazwyczaj mięso z piersi kurczaka staje się bardzo soczyste.
Polecam na niedzielny obiad :)
Kaszotto (2 porcje) :
Składniki:
100 g kaszy pęczak
2 średnie cukinie ( ja użyłam żółtej i zielonej)
50 ml białego wina
kawałek masła ( ok. 2 łyżki)
cebulka szalotka
garść startego parmezanu
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę. Jak cebulka się zeszkli, wrzucamy pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę cukinię. Jak zmięknie, po ok. 10 minutach dolewamy wino. Gdy wino odparuje, wrzucamy ugotowaną kaszę, chwilę razem dusimy. Próbujemy, dodajemy szczyptę soli ( nie za dużo, ponieważ ser też jest słony) oraz świeżo zmielony pieprz. Wyłączamy ogień, dodajemy parmezan mieszamy. na sam koniec dodajemy kawałki zimnego masła, mieszamy aż nasze kaszotto stanie się lejące i błyszczące.
Piersi w boczku:
Składniki:
2 piersi z kurczaka ( każda po ok. 150 g)
2-4 plasterków cienko pokrojonego boczku
sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni.
Piersi oczyszczamy, lekko solimy ( nie za bardzo, boczek jest przecież słony), oprószamy pieprzem. Piersi zawijamy w boczek, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, i pieczemy ok. 20-25 minut. Żeby sprawdzić czy mięso jest upieczone, naciskamy. Jeżeli jest miękkie tzn. że jeszcze jest surowe. Gdy jest sprężyste, prawie twarde to znak że jest gotowe.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz