Placuszki z dynii

Placuszki te są autorstwa Jamiego Olivera i jest bardzo fajny pomysł na wykorzystanie puree z dyni . Mają dość luźną konsystencję, ale jak się je porządnie przypiecze to nie stwarzają problemu z przewracaniem. Można je zjeść saute, z sosem jogurtowym, albo tak jak proponuje autor z startym serem lub sadzonym jajkiem.

Składniki ( na ok. 18 szt):

500-600 g puree z dyni
100 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
150 g serka wiejskiego
sól, pieprz
olej do smażenia
masło
szałwia ( Jamie jej używa, ja ją pominęłam)

Wszystkie składniki mieszamy, na jednolite ciasto. Na rozgrzana patelnię, wlewamy olej i łyżką nakładamy placuszki ( mniejsze się łatwiej przewraca) i smażymy na średnim ogniu aż będą mocno brązowe ( ok. 5 minut). Jak przewrócimy na drugą stronę, kładziemy kawałek masła oraz listki szałwii, jeżeli używamy.
Powtarzamy tak aż skończymy ciasto.

Smacznego !!

Komentarze

Popularne posty