Puree z dyni i kolorowe szaszłyki

Sezon dyniowy w pełni. W naszym ogródku trochę pięknych okazów się znalazło, co oczywiście bardzo mnie cieszy.
Z tego warzywa podobnie jak z cukinii, można robić wiele ciekawych potraw. Od zupy, puree po słodkie wypieki.
Moja ulubiona odmiana to dynia piżmowa, szczególnie za piękny kolor oraz małą ilość pestek. I tutaj użyłam właśnie ten gatunek.
Pierwszy przepis z dynią w roli głównej to puree. W sumie nie ma tu za dużo pracy. Liczy się organizacja.
Całą dynie piżmową wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 h. Można zrobić to przy okazji, jak pieczemy coś innego. Czekamy aż ostygnie, a po tym czasie delikatnie przekrawamy na pół, i wydrążamy upieczony  środek ( oczywiście bez pestek). I w zasadzie mamy puree. Możemy przechowywać w lodówce ok. 3-4 dni. Jeżeli nie przewidujemy w tym czasie użyć puree, można je spokojnie zamrozić. Ja wkładam porcje 200-250 g do woreczków do mrożonek, a potem jak potrzebuje wyciągam i rozmrażam w lodówce przez całą noc. I tyle :)

Puree z dyni:


Składniki ( 1 porcja):

150-200 g gotowego puree
kawałek masła ( opcjonalnie)
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta chili ( opcjonalnie)

Puree przekładamy do garnka. Chwilę gotujemy, doprawiamy i na koniec dodajemy masło. Podajemy jako dodatek do mięsa lub ryby.
Ja podałam razem z kolorowymi szaszłykami.


Kolorowe szaszłyki z kurczaka:

Składniki ( 6 szt. tych największych):

500-600 g piersi kurczaka
2 czerwone papryki
2 cukinie ( większe pozbywamy środka)
250 g pieczarek
2 spore cebule
10-15 cienkich plasterków boczku
sól, pieprz, papryka, zioła

Przygotowujemy warzywa. Paprykę kroimy w kawałki, młodą cukinie kroimy w półplasterki, większą ( bez środka) w kawałki. Pieczarki kroimy na pół a cebule na 4 części, i rozdzielamy ( wtedy mamy pewność, że kawałki nam utrzymają się na patyczku). Piersi kurczaka kroimy, mi wyszło 25 kawałków a każdy z nich zawijamy w połowę plasterka boczku. Kurczaka nie przyprawiam, bo boczek mu nada odpowiedni smak. Natomiast wszystkie warzywa wrzucam do miski, i mieszam razem z przyprawami. A potem na już tylko zostaje nadziewanie, kolejność dowolna. Ja zaczynałam od warzyw, potem mięsko i tak przekładałam, kończąc warzywami. Całość skropiłam olejem w sprayu i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 40-45 minut.

Smacznego !!

Komentarze

Popularne posty