Sałatka z gruszką w curry, serem pleśniowym i orzechami włoskimi.
Składniki ( 1 porcja):
spora garść rukoli
gruszka
pół garści orzechów włoskich
50 g sera pleśniowego np Gorgonzoli
szczypta curry
łyżeczka miodu
Gruszkę dzielimy na 8 części. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, kładziemy pokrojoną gruszkę. Chwilę smażymy, ale nie za długo żeby zachowała jędrność.
W tym czasie umytą rukolę kładziemy na talerzu.
Gruszki przewracamy na drugą stronę. Po minucie dodajemy łyżeczkę miodu, szczyptę przyprawy curry, mieszamy tak aby glazura pokryła gruszki.
Ciepłe gruszki kładziemy na rukoli, rozdrabniamy ser, rozrzucamy ( gdzie popadnie), orzechy siekamy, posypujemy sałatkę. polewamy sosem miodowo-musztardowym.
Sos miodowo-musztardowy
łyżka musztardy dijon
łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy
szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy. Ja używam do tego małego słoiczka, najszybszy i najwygodniejszy sposób. Resztę sosu,jeżeli nam zostanie możemy przechowywać w lodówce i użyć do innej sałatki.
Komentarze
Prześlij komentarz