Sałatka z gruszką w curry, serem pleśniowym i orzechami włoskimi.



Lubię takie połączenia. Teraz jak za oknem nastała jesień, taką sałatką możemy poprawić sobie nastrój.  Robi się ją naprawdę ekspresowo, do tego lampka wina, kot w pobliżu i od razu  robi się cieplej, chociaż u nas w domu :)

Składniki ( 1 porcja):
spora garść rukoli
gruszka 
pół garści orzechów włoskich
50 g sera pleśniowego np Gorgonzoli
szczypta curry
łyżeczka miodu

Gruszkę dzielimy na 8 części. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, kładziemy pokrojoną gruszkę. Chwilę smażymy, ale nie za długo żeby zachowała jędrność.
W tym czasie umytą rukolę kładziemy na talerzu.
Gruszki przewracamy na drugą stronę. Po minucie dodajemy łyżeczkę miodu, szczyptę przyprawy curry, mieszamy tak aby glazura pokryła gruszki.
Ciepłe gruszki kładziemy na rukoli, rozdrabniamy ser, rozrzucamy ( gdzie popadnie), orzechy siekamy, posypujemy sałatkę. polewamy sosem miodowo-musztardowym. 

Sos miodowo-musztardowy

łyżka musztardy dijon
łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy
szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy. Ja używam do tego małego słoiczka, najszybszy i najwygodniejszy sposób. Resztę sosu,jeżeli nam zostanie możemy przechowywać w lodówce i użyć do innej sałatki.

Komentarze

Popularne posty