Czosnkowa sałatka z kurczaka w stylu francuskim ( resztki)


Ta sałatka to takie pomieszanie z poplątaniem kuchni francuskiej. Łączy klasyczną sałatkę nicejską, z klasyczną zieloną fasolką w sosie winegret oraz soczewicę, która może nie pochodzi z Francji, ale jest tam bardzo popularna. A do tego zamiast tuńczyka, używamy mięsa kurczaka, które jedliśmy dzień wcześniej*.
Jest bardzo sycąca, bogata w białko więc raczej polecam ją na obiad niż na kolację :)

Składniki ( 4 porcje):

200 g zielonej soczewicy ( ewentualnie brązowej)
oliwa lub olej rzepakowy tłoczony na zimno
ocet jabłkowy, 2 łyżki
szalotka
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżeczka miodu
2-4 jajka 
200 g zielonej fasolki
200 g resztek pieczonego kurczaka
2 sałaty rzymskie mini
sól, pieprz

Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Jak będzie al dente, wyłączamy ogień i zostawiamy w garnku.
Do miski  wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę octu, miód, musztardę oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy, a potem bardzo powoli, wlewamy oliwę, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.
Jajka gotujemy na półmiękko ( 6-7 minut) lub na twardo.
Fasolkę ( ja użyłam mrożonej) gotujemy około 5 minut.
Kurczaka oddzielamy od kości.
Do sosu winegret wrzucamy odcedzoną, gorącą fasolkę i mięso z kurczaka. Soczewicę, odcedzamy, doprawiamy pieprzem oraz octem. Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki.
A teraz składamy sałatkę. Na dno talerza ( półmiska) kładziemy najpierw soczewicę, potem sałatę, na to fasolkę z kurczakiem, delikatnie mieszamy ( najlepiej dłońmi), a na koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka.

Smacznego!!

*Resztki mięsa, które użyłam pochodzą z tego przepisu.

Przepis pochodzi z książki " Gotuj sprytnie" Jamiego Olivera

Komentarze

Popularne posty