Dietetyczna carbonara z zielonym groszkiem
W zasadzie nie wiem dlaczego Jamie Oliver nazwał to danie Carbonarą. Jak dla mnie jest to makaron z groszkowym pesto. Bez względu na to jaką nazwę to danie powinno mieć, jest zaskakująco pyszne a dodatek boczku można bez wyrzutów sumienia pominąć, a wtedy otrzymamy całkiem fajne wege danie.
Przepis pochodzi z książki Superfood Na Codzień
Składniki:
200 g zielonego groszku
1 łyżka płatków migdałowych
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka bazylii
15 g parmezanu
sok z połowy cytryny
2 plasterki wędzonego boczku
olej
1 jajko
100 g jogurtu naturalnego
Wstawiamy wodę na makaron.
Jeżeli używamy mrożonego groszku, rozmrażamy go np. przelewając gorącą wodą.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe.
Uprażone płatki migdałowe, bazylię, starty parmezan, czosnek, szczyptę soli oraz sok z cytryny wrzucamy do malaksera. Chwilę miksujemy, po czym dodajemy groszek, i miksujemy aż powstanie w miarę jednolita konsystencja ( zupełnie gładka nie wyjdzie ale to akurat na plus).
Plasterki boczku wytapiamy ( możemy użyć do tego rozgrzanej już wcześniej patelni, po płatkach migdałowych). Jak zrobią się nam piękne brązowe sucharki, przekładamy na papierowy ręcznik, przede wszystkim żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu ale tez dzięki temu boczek nie straci chrupkości.
W miseczce mieszamy jogurt i jajko.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na wytopiony tłuszcz po boczku przekładamy 3/4 groszkowego pesto, mieszamy.
Odlewamy kubek z wody po makaronie, a makaron przekładamy na patelnię z groszkową mazią. Jak makaron w całości będzie pokryty pesto, wyłączamy ogień.
Jogurt i jajko zaparzamy odrobiną wody z gotowania, po czym wlewamy do makaronu i energicznie mieszamy.
Gotowy makaron przekładamy na talerze, ozdabiamy resztą groszkowego pesto oraz pokruszonymi kawałkami boczku.
Porcja ma ok. 500 kcal.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz